A számítógépes játékok haszna

napelemes rendszerek ár
napelemes rendszerek ár

Nagyjából hét éves lehettem, amikor a szüleim megvették az első számítógépünket. Akkor még a bátyám (aki négy évvel idősebb, mint én) és én egy szobán osztoztunk, több-kevesebb veszekedéssel. A számítógép a mi közös szobánkba került. Akkor még a betárcsázós internet sem volt divatban, úgyhogy a számítógépet főleg mi, gyerekek használtuk. Különféle játékokat játszottunk, például imádtuk a Worms 2-t, ahol kukacokból álló hadseregünkkel kellett egymást lövöldözni. Ezt azért szerettem, mert közösen tudtuk játszani. De én, kisebbként akkoriban órákat el tudtam tölteni azzal, hogy néztem, hogyan játszik a bátyám más játékokkal, például a GTA különböző kiadásaival. Amikorra én tíz éves lettem már volt internetünk otthon, úgyhogy én már ott játszottam, a kedvenceim az öltöztetős és a házépítős játékok voltak. És persze a Sims-szel is imádtam játszani.

Akkorra már a virtuális világban is volt lehetőség arra, hogy napelemet tegyünk a házakra. Emlékszem, hogy akkor még nem tudtam, hogy mi az a szürke téglalap, amit a vörös háztetőkre lehet helyezni (persze a játékokban plusz pénzbe került a napelem, nekem mégis annyira tetszett, hogy mindig megvettem), és a szüleimet kérdeztem róla. Ők mindig is igyekeztek környezettudatosan gondolkodni és viselkedni, és örültek annak, hogy már kis koromban érdeklődtem eziránt.

Később, tizenkét éves koromban egy nagyobb, családi házba költöztünk. A szüleim sokat rágódtak azon, hogy napelemes legyen-e a házunk, vagy nem, illetve hogyha mégis igen, akkor milyen típusú napelemmel ruházzák fel azt. Rengeteg különböző féle napelem létezik; abban különböznek egymástól, hogy milyen vegyület alapúak, illetve ez befolyásolja a hatékonyságukat is. Egy azonban közös bennük, mégpedig az, hogy a napelemek azon az elven működnek, hogy az elektromágneses sugárzást villamos energiává, azaz elektromos árammá képesek alakítani. Napelemes számológépet valószínűleg már mindenki látott; a házak esetében is pont ugyanaz történik, mint a számológépnél. Ez a környezetbarát megoldás a legtöbb ember számára vonzónak tűnik elsőre, a legtöbben mégis visszariadnak tőle, mert úgy tűnhet, hogy a napelem drága mulatság.

Az én családom esetében végül győzött a napelem, így a szüleim egyik nagy vágya beteljesült: az első saját házuk környezetbarát lett! Azóta pedig egyre többet fejlődtünk ezen a téren: nem csak a házunk környezetbarát most már, hanem az életünk minden területén igyekszünk azzá válni: az apukám elektromos autót vezet, és az anyukám különböző zöldségeket és gyümölcsöket termeszt a kertben. A szüleim azt, hogy napelemes lett a házunk azóta sem bánták meg egy pillanatra sem, sőt, gyakran hallom tőlük azt, hogy ez volt az életük egyik legjobb döntése. Az ő esetükben, ahogyan a legtöbb embernél azért volt csak kérdés, hogy legyen napelem vagy ne, mert egyben kifizetve valójában drága a napelem. Ám végül sokat keresgéltek, sok céggel beszéltek, és mindenhol azt hallották, hogy a napelemek árai idővel megtérülnek. Az interneten mindenhol ezt írják, és nagyjából az összes napelemmel foglalkozó cég azt mondta a szüleimnek, hogy a napelemek ára nagyjából nyolc és tizenhárom év közötti időtartam alatt térül meg. Én megértem azt, hogy ez elsőre ijesztőnek tűnhet, de gondoljunk csak bele, hogy ha eljutunk odáig, hogy saját házat vásárolunk, akkor azzal is hosszú távra tervezünk. Ebben az aspektusban pedig szerintem már nem is olyan ijesztő ez a nyolc-tizenhárom év. A saját tapasztalatunk a következő: a mi esetünkben a vásárolt napelem nagyjából kilenc év alatt térült meg. Azt azonban fontos megemlíteni, hogy az én családom igyekszik odafigyelni arra, hogy minél kevesebb energiát használjon.

Én biztos vagyok abban, hogy ha lesz saját házam, akkor az napelemes lesz, tehát már ezért is hasznosak voltak számomra a számítógépes játékok, mert elkezdtem érdeklődni a napelemek és ezáltal a környezetvédelem iránt.