Mire használhatja egy gamer a nitrogénpalackot?

Ha számítógépes játékokról van szó, mindig egy barátom jut eszembe, aki hatalmas gyűjteménnyel rendelkezik. Gyakorlatilag a ’80-as évek oroszlánkirályos játékaitól kezdve, amit ugye még csak sima PC-n, billentyűzettel lehetett játszani, a ’90-es évek Sega konzol – sárga kazettán betehető Márióján át a 2000-es évek egyre fejlődő technikájú újabb konzolos játékokig mindene megvan.

Sárga kazettából is legalább egy raklapnyi gyűjteménye van, azokat nagyon szereti, meg persze az ehhez tartozó műanyag pisztoly és joystick is ott van a dobozban nála. A kedvence mégis a PS vita nevezetű konzol lett, talán a mérete és könnyű használhatósága miatt. Vannak olyan játékok, amiket több konzolon is kiadnak, mondjuk, megjelenik X-Boxon és PS 3-on is, de ez nem akadály. Ő mindet megveszi, és mindet végig is játssza. Szeretek átmenni hozzá, mert én is odavagyok a ’90-es évek gombán ugráló és királykisasszonyokat mentő Super Mariojáért, aki csövekben mászkál, és titkos pályákat fedez fel, miközben pénzérméket gyűjt a fejével, és szeretem a minimál egeres macskás játékokat, meg a Flúgos futam konzolos változatát is. Együtt még fifázni is szoktunk, azért az az igazság, hogy fociban én jobb vagyok, de ezt sosem ismerné be. Jó kis délutánokat töltöttünk már együtt eddig.

Viszont ő a számítógépeket nem csak kívülről, a képernyőn át, de belülről is nagyon szereti, úgyhogy mindig éppen szétszed és szerel valamit akkor, amikor nem játszik. Legutóbb azt találta ki, hogy ő mindent meg akar tanulni, hogy hogyan gyártanak és hogyan működik, így a diódák és integrált áramkörök, mikro chipek belső rendezési elveit és működését, létrejöttét is. Szóval elkezdett videókat nézni, és kitalálta, hogy mindent be akar szerezni a gyártásához is. Ami elég nagy butaságnak hangzik úgy, hogy nincsen hozzá megfelelő eszköze semmilyen szinten.

De azt mondta, valahol el kell kezdeni, és hogy először át akarja érezni, a kezével is megtanulni, mi kell ezekhez a dolgokhoz. Szóval a piacról, internetes oldalakról és portálokról és mindenféle lehetetlen helyről millió alkatrészt rendelt, cserélt, alkudott és vett. Azt mondta, hogy gépe ugyan nincs hozzá, de az már teljesen világos számára, hogy nitrogéngáz is kell ezeknek a gyártásához. Azt viszont fogalma sincs, hogy honnan rendeljen, ezt többször is elpanaszolta. Úgyhogy megmutattam neki egy olyan gázpalackfutár weboldalt, ahonnan nem csak ipari mennyiségben, hanem bármilyen kis palack nitrogént meg lehet venni. Úgyhogy vett is otthonra egy 5 litereset, amibe egy köbméter nitrogén fér bele, szép kis zöld palackokban lehet rendelni, és akkor már mellé csapott egy 10 litereset is, ami két köbméter gáz fér bele. Ezek egyébként 200 BAR töltési nyomással rendelkeznek. Persze minél nagyobbat veszel, annál olcsóbbra jön ki arányaiban a nitrogén gáz, de mivel ő valójában nem akarta (vagy még nem akarta) felhasználni, hiszen nem volt hol, így inkább csak valamilyen dísz szerepét töltötte be.

Közben azért átböngésztük az egész oldalt, és megnéztük, hogy milyen típusú gázpalackokat szállítanak még ki, és milyen területekre szállítanak, meg mennyi idő alatt. Elég vevőközpontú cégnek tűnt, a barátom is elég gyorsan megkapta a rendelt árut, úgyhogy le is fényképeztem a két kis zöld nitrogénpalackjával.

nitrogén palack

Megnéztük azt is, hogy mire lehet még a nitrogént használni, és például a chipsek, különböző zacskózott élelmiszerek felfújására ezt alkalmazzák tartósítás gyanánt. Meg a közúti és légi járművek gumiabroncsainak a feltöltésére is, amikor ammóniát gyártanak, vagy éppen rozsdamentes acélt akarnak létrehozni, ahhoz is. Csökkenti a tűzveszélyt a katonai repülő gépek üzemanyag rendszerében, meg az argon alternatívájaként is használatos a hagyományos izzólámpákban. Jól kiokosodtunk a hidrogént illetően, de én őszintén szólva nem hiszem, hogy a barátom valaha diódákat és alkatrészeket fog gyártani valamilyen gépen, úgyhogy megmaradnak a palackok dísznek. De ne legyen igazam, mindig azt mondja, hogy merj nagyot álmodni, én is merek! Úgyhogy igyekszem átvenni a mentalitását, mondjuk, én nem gázpalackkal fogok kezdeni, az biztos.