Két dolog hozza össze a gyerekeket

fogpótlásFiam, Máté, mindig az a kis visszahúzódó, magának való gyerek volt, amit valószínűleg az édesapjától örökölt. Általános iskolás korában alig volt barátja, és minden idejét a számítógép előtt töltötte. Ezért, és a fogszabályzója miatt, amit sok évig kellett viselnie, rengeteget csúfolták, amíg nem találkozott Márkkal. Akkor jöttem rá, hogy két dolog tudja összehozni a gyerekeket: a a számítógépes játékok és a fogorvos.

Márk ugyanolyan magának való krapek volt, mint Máté, csak még rosszabbak voltak a fogai, és így még több bántást kapott. Nagyon rosszul nézett ki a mosolya: sok foga hiányzott, és világos volt, hogy fogpótlásra lenne szüksége, csak valószínűleg még túl fiatal volt hozzá. Ez azonban őket nem akadályozta meg, amikor rájöttek, hogy mind a ketten ugyanúgy rajonganak a számítógépes játékokért, és a sok évnyi kirekesztettség után végre van kivel játszaniuk.

Ez a barátság még egyetemista korukban is kitartott, amikor mindketten informatikát tanultak már. Addigra nagyjából szerencsére a fog helyzet is rendeződött: az én Máté fiamnak már lekerült a fogszabályzója, és azóta egy vagy két tömésen kívül nem volt más problémája. A fogorvosát azóta is rendszeresen látogatja, így ha valami lenne, arról tudnánk is – így biztos, hogy sose hagyunk semmilyen problémát súlyosabbra fordulni.

Mivel neki annyira bevált a saját szakembere, ezért természetesen, amikor Márknak is elérkezett az idő arra, hogy komolyabban gondolkozzon a fogpótláson, akkor őt ajánlotta. Az első pár látogatás után pedig úgy látszik, hogy neki is tökéletesen meg fog felelni az orvos, és ez hatalmas könnyebbség volt, hisz nagy szüksége volt már.

Valószínűleg, mivel neki egynél több foga is hiányzik, és jól látható helyeken, ezért eléggé rontotta az életminőségét az, hogy korábban, amíg növésben volt, nem vállalták el a kezelést. Azt nem tudom, hogy enni mennyivel volt nehezebb neki, de gondolom, hogy azért ott is megmutatkozott a hatás – az pedig biztos, hogy az emberek jóval kevesebbet álltak vele szóba, kizárólag a külseje miatt.

Így viszont egy percig se kellett gondolkodnia azon, hogy vállalja-e a fogpótlást. Erre gyűjtött már gimnáziumi évei alatt is, így az árak se értéke felkészületlenül: tudta, hogy az esztétikai fogászat mindent meg fog neki érni, ezért mindent vállalt is érte. Ilyen szempontból még akár szerencsésnek is mondható: sokan, akiknek nincs ennyi ideje, hogy feldolgozzák a helyzetet (mert mondjuk hirtelen veszítik el a fogukat), sokáig nem veszik észre, hogy ettől mennyire másak lettek, és azt mondják, hogy nem éri meg implantátumra költeni. Ilyenkor gyakran évek múltán jönnek csak rá, hogy mennyi mindent elmulasztottak azzal, hogy nem vállalták hamarabb.

Márk abban biztos volt, hogy nem szeretné államilag támogatott módon intézni az implantátum beültetését, mert ő maga akarta megválasztani a szakemberét. Ez ugyanis valószínűleg egy életre szóló kapcsolat lesz, és ha a jövőben bármilyen probléma lesz, akkor ugyanahhoz szeretne fordulni, aki eredetileg is megoldotta. Az pedig elég valószínű, hogy ilyenre szükség lesz, hisz a legjobb fogpótlás se szokott 10-15 évnél tovább tartani.

Ő azért reménykedik, hogy ebben legalább a felső határt fogja elérni. Ugyanis attól függetlenül, hogy örökletesen nagyon rosszak a fogai, ő mindent, amit tud, megtesz, és sokkal jobban rendben tartja a szájának a higiéniáját, mint mások. Minden lehetséges óvintézkedést megtesz az állapotuk romlása ellen, és korábban is rendszeresen járt fogorvoshoz. Így, azzal együtt, hogy a fogpótlásokat a legjobb minőségben kéri, reméljük, hogy sokáig jó lesz neki.

Mióta már nem jár át minden hétköznap hozzánk játszani a fiammal (hisz már mindketten a fővárosban laknak, kollégiumban), ritkábban látom. A látogatásai pont egy estek, hogy kettő közt az összes kezelés lement (hisz magánrendelésnél nem kell szórakozni és egy-két héttel előre időpontot kérni), és meg kell hagynom, szinte rá se ismertem! A fogpótlásokról ha nem néztem meg alaposabban őket, nem tudtam megmondani, hogy nem igaziak, az összhatás pedig nagyon jó volt! Alig néhány hely volt kihagyva, amik nem voltak láthatóak, és nem fértek egyelőre bele a költségekbe, de biztosított, hogy azok is elkészülnek majd a jövőben – most az volt a fő, hogy ami szem előtt van, az rendbe jegyen.

Nagyon örülök neki, hogy ezt a két srácot még gyerekkorukban összehozták a számítógépes játékok. Az óta, ha valaki azt mondja, hogy nincs jó oldala ennek a szórakozásnak, akkor csak ezt az egyszerű példát hozom fel, arra, hogy egy fogpótlásban már biztosan segítettek.