Függőségek és létszükségletek

Van egy hétvégi nyaralónk vidéken, már egész kiskoromtól szívesen jártam oda. Nem kell igazán különleges dologra gondolni, ez nem az az új építésű nyaraló villa, inkább egy tanyasi kis házikó. Igazából a legfontosabb, hogy az áram be van kötve. Ezenkívül azonban szinte teljesen nomádnak mondható. Kerti mosdó van és nincs meleg víz sem. Egyetemista éveim alatt szívesen vonultam el oda kikapcsolódni, ez volt az én menekülő tervem. Mikor elegem lett a nagyvárosból vonatra szálltam és pár óra múlva már ott is voltam. Egy dolgot vittem mindig magammal és ez a laptopom volt.

Nem fogok hazudni, ez részint a szüleimnek előadott fedő sztori részét is képezte, mi szerint tanulni megyek le vidékre. A valóság azonban az volt, hogy a szenvedélyemnek akartam hódolni, ami nem volt más, mint a videojátékozás. Mindenki másképpen tud kikapcsolódni. Én még kisiskolás koromban fedeztem fel, hogy miközben a számítógépen játszom teljesen meg tudok feledkezni mindenről. Ez sokszor problémát is jelentett, mert megfeledkeztem a családomról, a kötelességeimről és voltaképpen a valóságról is. Két évig voltam videojáték függő. A szüleim akkor váltak és azt hiszem ez volt az elsődleges oka, hogy a játékok képzelt világába menekültem. A legjobban a stratégiai játékokat kedveltem, de egy idő után már mindegy volt. Élveztem, hogy katona lehetek, kalandor, szuperhős, felfedező. Senki nem mondhatta, hogy nem vagyok képes valamire, mert azokban a világokban minden lehetséges volt. Napok teltek el úgy, hogy nem aludtam, míg nem tudtam teljesíteni egy küldetést. Csak akkor vettem észre, hogy baj van, mikor kirúgtak az egyetemről. Igazából azt sem én vettem észre, az addigra egy kettő megmaradt barátom szólt, hogy baj van. Össze kellett szednem magam és gyökeresen megváltoztatni az életfelfogásomat. Azt mondják azonban, hogy aki függő volt, az mindig függő marad. Sajnos úgy gondolom, hogy ez igaz rám is. Sikerült újra felvételiznem az egyetemre, elkezdtem sportolni és társaságba járni. Ezek a hétvégi kiruccanások maradtak meg a bűnös élvezetemnek. Próbáltam kordában tartani a függőségemet, úgyhogy havi egy alkalmat engedélyeztem magamnak, de azzal az egy alkalommal akkor is ott voltam, ha esett, ha fújt.

Így történt, hogy beköszöntött a tél, én pedig a fűtés nélküli házban, három paplan alatt próbáltam legyőzni az ellenfelemet. Igazából, míg játszottam nem is volt különösebb probléma, sokan hiszik, hogy ez fizikailag nem számít testmozgásnak, pedig igen sok izmot képes megmozgatni, főleg, ha az ember jól belelendül. Egy idő után igencsak el is fáradtam, úgy döntöttem, hogy itt az ideje, hogy lefeküdjek aludni. Ezzel azonban volt egy kis baj. Olyan hideg volt, hogy nem tudtam elaludni, csak dideregtem. Nem vágytam semmi másra csak egy forró fürdőre, ami átmelegít annyira, hogy utána reggelig édesen alhassak.

Akkor jutott eszembe a beszélgetés, amit a nyitott ablakon át hallotta aznap délután. Az egyik szomszéd néni azt újságolta a másiknak, hogy milyen Ariston villanybojler az, amit vásárolt. Mikor ez eszembe jutott, úgy ahogy voltam, pokrócokkal együtt átslattyogtam a kerten a néni házához és becsöngettem. Mondtam neki, hogy ne haragudjon, de önhibámon kívül hallgatóztam és szeretném kölcsönkérni a vízmelegítőjét, mert majd megfagyok. A szomszédom felvilágosított, hogy ilyesmit nem lehet kölcsönkérni, mert fel van szerelve a falra és igen nehéz lenne onnan leszedni, mivel szakemberek helyezték fel is. Viszont megadta a honlap címét, ahonnan rendelte, így másnap az volt az első dolgom, hogy én is vásároltam egyet. Nagyon örülök ennek, mert így a téli időszakra mindenképpen megoldódott a nyaraló látogatásának problematikussága, mert bár én mindig is élveztem a nomád világ báját, be kell vallanom, kezdem úgy gondolni a meleg víz szinte létszükséglet.

Szerencsére a honlap munkatársai nagyon készségesek voltak és a telefonos egyeztetés során meg is tudtam velük beszélni, hogy még a jövő hétvége folyamán szállítsák ki és szereljék fel az új bojlert. Azért én is meglepődtem, mikor pontosan érkeztek és alig húsz percen belül fel is szerelték a műszert. A korábbiakban megszoktam, hogy az ilyen szerelési folyamatok több időt vesznek igénybe és általában hatalmas kupival is járnak. Arról nem is beszélve, hogy a szerelés és kiszállítás költsége sokszor még a többszöröse is a rendelt áruénak.  Azonban most erről szó sem volt, azt kaptam, amit megrendeltem és pontosan olyan áron is, nem volt semmi külön díj, vagy előzetesen elhallgatott költség, amivel csak a szerelés után kellett volna szembesülnöm.

Külön öröm volt, hogy nem igazán kellett a szakemberek után takarítanom se. A későbbiekben a villanybojler csodálatosan funkcionált. Tudom talán vicces, de engem, aki a korábbiakban meleg víz és szinte fűtés nélkül tartózkodtam a nyaralóban teljesen lenyűgözött, hogy egy ilyen szinte apró eszköz, milyen precízen ellátja a feladatát. Néha már csak poénból is megengedtem a vizet, hogy lássam, valóban működik e még mindig. Elárulok egy titkot, nem csak akkor, de még most is szuperül teszi a dolgát. Pedig azóta eltelt már egy kis idő. A későbbiekben is sokszor eszembe jutott, mikor valakinek hasonló problémája volt és mindig ezt a honlapot ajánlottam neki. Tudom, hogy a villanybojler nem a legnépszerűbb termék, az ember nem is gondol rá, hogy milyen fontos lehet, míg a sajátja megfelelően működik. Azonban ha probléma adódik vele jó tudni, hogy van egy megbízható szolgáltatást kínáló cég, akik arra is gondolnak, hogy a vásárlók is jól járjanak, így a mai napig különböző akciók keretében szerezhetjük be a számunkra megfelelő vízmelegítőt, ha beüt a krach és sürgősen megoldásra van szükségünk.