Egy gamer és a fűtésprobléma esete – így lett nekem is mennyezetfűtésem

A jégbe fagyott LAN-parti esete

Félévente legalább egyszer tartunk egy nagyobb LAN-partit a haverokkal. Ilyenkor egyszerre tízen, tizenöten vesszük birtokba a nappalit, ami a lakásunk legnagyobb helysége. Ráadásul elektronikailag is itt vagyunk a legjobban felszerelkezve. Tavaly télen rövid időn belül két ilyen komolyabb partira is sor került, de a második összejövetelnél már az első éjszaka elromlott a fűtés. Az volt az egyetlen szerencsénk, hogy a gépek befűtötték annyira a nappalit, hogy ne fagyjunk meg a játék végéig, de tudtuk, hogy ez hosszú távon nem lesz működőképes. Ráadásul a három naposra tervezett csoportos kockulás is nagyon hamar véget ért. A tél közepén hirtelen megoldásként megjavíttattuk a fűtést, de tudtuk, hogy a következő télre jobban fel kell készülnünk, és ideje korszerűsíteni egy kicsit a lakást. Hosszas tanakodás után a mennyezetfűtés mellett adtuk le a voksot.

A mindent tudó haver ebben is tud segíteni!

Még nem voltunk teljesen képben a témában, csak pár pozitívumát ismertük. Szerencsére egy kicsit jártasabb haverommal pont jókor futottam össze. Ment már a szokásos sztorizgatás, éppen laposodni látszott a társalgás, amikor elmeséltem a téli LAN-parti esetét a fűtéssel. Ezután talán kicsit túl hosszasan ecseteltem, hogy mennyezetfűtésen gondolkodunk, de még gőzünk sincsen, merre induljunk el ez ügyben. Gyanúsan vigyorgott, ennyi elég is volt, hogy tudjam, erre a problémára is tudja a választ. Na persze nekem se kellett több, javasoltam is, hogy ugorjon át, és pár sör mellett meséljen arról, amit tudnom érdemes.

Kiélvezve a helyzetet, hogy valamiben okosabb, professzorokat megszégyenítő tudományos stílusban kezdte el magyarázni a mennyezetfűtés előnyeit. Persze nem gondolta komolyan ezt a stílust, azért kértem, hogy akkor ezt fordítsa le köznyelvre is. A szokásos vérszívás után, miszerint lehetnék kicsit eszesebb, igyekezett röviden összefoglalni, hogy miért is jó a mennyezetfűtés. Mondjuk ő már könnyen beszélt, régóta az van neki, ráadásul van pár napeleme is, így duplán jó dolga van.

Minden, amit tudnod kell az elektromos mennyezetfűtésről

Ismét a lakás legkedveltebb pontja, a nappali lett a helyszín. Nem csak a méretei, és elektronikai felszereltsége miatt szeretjük, hanem azért is, mert egy projektor és egy vetítővászon segítségével a vizuális információkat könnyebb átadni. A szerkezet beüzemelése után szépen el is árulta mély tudása titkát. “Na nem gondolod, hogy ezeket mind kútfőből mondom majd el?” – vette kicsit lazábbra a stílust. Megmutatta, hogy honnan is tett szert az otthoni mennyezetfűtésükre. “Tudod, ha korszerű fűtés kell, akkor az Elektromos Fűtés Kft. szolgáltatásai neked valók. A weboldalukon minden fontos információ fent van! Minden, amit tudnod kell az elektromos mennyezetfűtésről!”

Kicsit kezdtem úgy érezni magam, mintha újra az iskolapadban ülnék, pontosabban egy fizikaórán. Hogy ne kelljen a teljes anyagot egy szuszra végigolvasnom az elektromos  mennyezetfűtésről, először a weboldalukon szereplő napocskás ábrát vettük át. És jobban belegondolva teljesen logikus volt a Nap és a Föld közötti hőáramláshoz hasonlítani a mennyezetfűtést. Ha a mennyezetet fűtöm, az hasonlóan érkezik le a padlóra, mint a Nap melege a Földre. Ha nagyban ez a folyamat a mindennapjaink része, már nem jelenthet olyan nagy nehézséget elképzelni ezt kicsiben, nem igaz?

De tegyük félre a rizsát, jobb, ha egy kicsit összeszedettebben mesélem el nektek a tudnivalókat, és nem csak belecsapok a közepébe!

A mennyezetfűtésnek számos előnye van, nem csak hatékony, hanem akár hely- és energiatakarékos is lehet. Ha már találkoztál padlófűtéssel vagy falfűtéssel, biztosan tapasztaltad, hogy rengeteg a padlót, illetve falat takaró objektum, ami kitakarja a fűtött felületeket. Így ha nem akarsz mindenhova fűtést beszerelni, akkor két lehetőséged van: Vagy kimatekozod, hogy hova ne kerüljön fűtőszőnyeg, és soha egy bútort sem mozdítasz el a feleslegesen fűtött felületek elkerülése érdekében, vagy benevezel a mennyezetfűtésre. Érdemes egy kicsit jobban átgondolni, ugye?

Miért előnyösebb az elektromos mennyezetfűtés, mint a konvekciós fűtőrendszer?

Mivel mindig is szerettem, ha bizonyos dolgok, mint pl. víz, valamint elektromos vezetékek nem láthatóak a lakásban, így nem volt kérdés, hogy a fűtésből is ez a fajta megoldás lenne nekem a tökéletes. Egyenes út vezetett a mennyezetfűtéshez. Ezzel máris elárultam egy fontos tényezőt: a mennyezetfűtést fel tudod szereltetni úgy, hogy nyoma se látszódjon, ezáltal helytakarékos is. Ráadásul mivel ez a technológia AHT amorf fűtőszálakat alkalmaz a fűtőberendezésben, így hatékonyabb, mint egy sima radiátor. Míg az olyan konvekciós rendszerek, mint pl. a radiátor elsősorban a levegőt melegíti fel, és ezeknek a rendszereknek a meleg levegő a közvetítő közegük, addig az AHT amorf fűtőszálak teljesen másképpen dolgoznak.

Az AHT amorf fűtőszálak viszont először a mennyezetet, a falakat, valamint a padlót melegítik fel – értelemszerűen azt a felületet, melybe be vannak szerelve. A felmelegített felületekből pedig a hő egyenletesen árad a szoba belseje felé. Ezt nevezzük sugárzó hőnek. Ha csak belegondolsz, amikor a Nap melegíti a Földet, hatásosabb, mintha csak tábortüzet gyújtasz, hiszen, tartósabb hőáramlásról van szó. Így lehet a legegyszerűbben elképzelni az elektromos mennyezetfűtés és a konvekciós fűtőrendszerek közötti különbséget. Míg egy radiátor a levegőt fűti, addig elektromos mennyezetfűtéssel az egész szobát, illetve a lakást is fel lehet melegíteni. Ez a rendszer annyira hatékony, hogy a padló és a plafon közötti hőmérsékletkülönbség teljesen elenyésző mértékű, mindössze 1-2°C-os eltéréssel kell számolnunk. Kicsit leegyszerűsítve nevezhetjük ezt a rendszert multifunkcionálisnak is. A mai világban pedig minél hasznosabb valami, annál jobb, hiszen egyszerre több problémát is megold. Ha van mennyezetfűtésed, már nem lesz gond a padlóra és a falakra. Teljesen megéri, nem?

Ha mindez nem lenne elég…

Az amorf fűtőszálak biztonságosak, hatékonyak, gyakorlatilag bárhova elhelyezhetőek, és használatuk még pénztárcabarát megoldás is. Biztonságosak, mert nem hevülnek fel annyira, mint mondjuk egy radiátor. Az amorf fűtőszálak üzemi hőmérséklete 30°C körül mozog, így ha a fűtéssel felszerelt felülethez hozzáérünk, nem fogjuk megégetni magunkat. Ráadásul mivel nem égeti az oxigént, így a szén-monoxid mérgezés veszélye sem fenyegeti a családot. Azt már fentebb leírtam, hogy hatékonyak, mert teljesen más módon melegítik fel a teret, mint a konvekciós rendszerek. Ezen felül nem járnak akkora hőveszteséggel sem. Az elhelyezés témáját is körüljártuk, de egy kis ismétlés sosem árt: kis helyen is elfér, és gyakorlatilag láthatatlan. Kicsit meg is lepődtem, amikor az Elektromos Fűtés Kft. oldalán olvastam, hogy akár közutak alá is beszerelhető a rendszer. Ez azt hiszem, elég bizonyíték arra, hogy az amorf fűtőszálak tényleg bárhol alkalmazhatóak.

Az amorf fűtőszál pénztárcabarát, pontosabban költséghatékony, és mint tulajdonság, talán az egyik legfontosabb ok, amiért elektromos mennyezetfűtésre tértem át. Amíg gázfűtésünk volt, minden évben ellenőriztetni kellett, esetenként a kazánban egy-egy alkatrészcsere is kellett, és ez számos plusz költséggel járt. Arról nem is beszélve, hogy amikor beépítették, külön gáztervre, engedélyeztetésre, beszerelésre is komoly összegeket dobtunk ki az ablakon, és sosem térült meg ez igazán. Az amorf fűtőszálak esetében viszont ilyenekről szó sincsen, az AHT elektromos fűtési rendszernek nincsen szüksége karbantartásra. Ha megfelelően működik a rendszer, és rendeltetés szerint van használva, akkor nagyon hosszú élettartamú. Ha mégis valami hiba kerülne a gépezetbe, az Elektromos Fűtés Kft. 15 év garanciát vállal termékeire! 15 év hosszú idő, és a garancia ismeretében nyugodtan fellélegezhetünk, hogy akár életünk végéig nem is lesz gond a fűtésre!

Ha napelemes háztartásban élsz, még menőbb vagy!

Bár már így is több szempontból jól jártunk az elektromos mennyezetfűtéssel, még így is tudjuk fokozni a dolgokat. Az egyértelmű, hogy az amorf fűtőszálaknak köszönhetően búcsút mondhatunk a fűtésszámlának, azonban az áramhasználatunk ezzel megnövekszik. Ha már eddig is napelemek segítségével biztosítottuk otthonunk áramellátását, akkor fellélegezhetünk, hiszen így duplán jól jártunk. Ha pedig tervezzük, hogy a továbbiakban napelemekkel termeljük meg a háztartásunknak szükséges áramot, akkor az elektromos fűtést is nyugodtan belekalkulálhatjuk terveinkbe.

Nos, ez minden, amit tudnod kell az elektromos mennyezetfűtésről. Lehet, hogy kicsit soknak tűnik, de én is egész hamar megértettem, annak ellenére, hogy a számítógépes játékokon kívül nagyon kevés dolog tudja lekötni a figyelmemet. Valamiért az elektromos mennyezetfűtés témaköre nagyon beszippantott, talán azért is, mert a saját érdekem is a jó fűtés. A számos pozitív tényező mellett pedig bolond lettem volna egy ilyen jó lehetőséget elszalasztani!

És most már nem kell attól félni, hogy télen egy váratlan otthoni program kellős közepén elromlik a fűtés.