X-Men: First Class – bakik a történetben

2011. június 2. óta játsszák a magyar mozik az X-Men: First Class (magyarul X-Men: Az elsők) című filmet, amely egyértelműen az “eredeti” X-Men trilógia előzményéül szolgál, s habár Hollywoodban igyekeznek elfeledkezni az X-Men Origins: Wolverine című különálló Rozsomák filmről, azért ha tetszik, ha nem, az a mozi is  filmes X-Men univerzum része. Habár az X-Men: First Class gyártási költsége nem ismert, annyi bizonyos, hogy az elköltött dollárok valahol a 100 millió környékén lehetnek, s jóhiszeműen azt gondolhatnánk, hogy ennyi pénzből sikerül olyan forgatókönyvet (is) összehozni, amely figyelembe veszi az első három X-Men filmet és Rozsomák külön moziját. Nos, nem feltétlen. Ezt támasztja alá mostani bejegyzésünk is, amely olyan bakikat tartalmaz, amelyek felett nagyvonalúan el lehet ugyan siklani, de egy képregény- és filmrajongó geek szemét mégis szúrják. FIGYELEM! Az írás további része akár SPOILERES is lehet, csak akkor olvasd el, ha már láttad a filmet vagy ha egyáltalán nem is érdekel.
 

ALEX SUMMERS:

Alex (Plazma) ugyebár Scott Summers, azaz Küklopsz öccse (az eredeti képregény univerzumban). Habár a filmben erre semmilyen utalás nincsen, legyünk jóhiszeműek, s gondoljuk azt, hogy az alkotók nem tértek el radikálisan az alapul szolgáló képregénytől, amelyben a testvérpár között alig pár, maximum öt év korkülönbség van. Alex a filmben nagyjából 15 éves (kinéz 25-nek, de ezt most ne feszegessük), a cselekmény pedig a kubai rakétaválság idején, azaz 1962-ben játszódik. A gond csak az, hogy az eredeti, 2000-es X-Men filmben (ami vélhetőleg maga is 2000-ben játszódik) Scott, a báty egy a korai harmincas éveiben járó férfi, így aligha lehet neki egy olyan öccse, aki 1962-ben volt tinédzser.  Scott egyébként feltűnik az X-Men Origins: Wolverine 1979-ben játszódó jeleneteiben, és még csak középiskolás (tehát a Rozsomák sztori tökéletesen illik az eredeti X-Men filmek vonalába). Persze lehet magyarázni, hogy akkor Alex az idősebb, de az továbbra is nonszensz, hogy a két testvér között nagyjából 20 év korkülönbség van…

 

WILLIAM STRYKER:

William Stryker karaktere igen fontos szerepet játszik a mozis X-Men univerzumban, hiszen központi figurája mind az X-Men 2-nek, mind az X-Men Origins: Wolverine című filmnek, sőt, kap egy kis mellékszerepet az X-Men: First Classben is. Itt a figura semmiképpen nem jelentős, azonban az egyik CIA-s jelentben találhatunk egy közvetlen utalást az X-Men 2-re, és a férfi habitusa is tökéletesen illik a korábban megismert Strykeréhez. A gond csak az, hogy a karaktert egy 50-60 év közötti férfi alakítja, és az X-Men 2-ben ugyanez a figura szintén egy nagyjából 55 éves, jó kondiban lévő katona. Lehet, hogy Stryker maga is mutáns, aki nem öregedik? Más megoldás nincsen…

 

Slussz poén, hogy ugyanez a Stryker a Rozsomák filmben a Vietnami háború  egy meg nem határozható pontján ismerkedik meg Logannel, és ekkor már bőven tud a mutánsokról, hiszen saját mutáns különítménye van (a Weapon X). Mindeközben a First Classban Stryker először hall a mutánsokról, arról nem is beszélve, hogy a Rozsomák féle “változat” a filmbéli feltűnésekor is csak fiatal negyvenes. Lehet, hogy a mutáns képessége jóval összetettebb? Öregszik, fiatalodik, és még a saját elméjét is törölni tudja?

 

(Update: Amennyiben elfogadjuk, hogy a stáblistában szereplő William Stryker Sr. jelzésnek van jelentősége, és nem vesszük figyelembe, hogy korábban sosem Jr.-ként hivatkoztak az X-Men 2-ben és a Wolverine-ben feltűnő Strykerre, akkor ez a hiba magyarázatot nyer úgy, hogy az idősebb Strykert látjuk (aki szintén katona) és a CIA-s megbeszélés alatt az általunk korábban megismert Strykerre, a fiára gondol — lásd még a kommenteket.)

 

EMMA FROST:

Igen érdekes döntés volt az alkotók részéről, hogy Emma Frost harminc közeli Fehér királynőként van jelen az 1962-ben játszódó First Classben, miközben az X-Men Origins: Wolverine 1979-ben játszódó részében is feltűnik, igaz ott még csak tinédzserként (ami nagyon “vicces”, hogy a 2 évvel ezelőtti filmben sokkal jobb CGI-vel valósították meg az átváltozását, mint a First Classben). Valószínűleg Emma karaktere a legnagyobb “csúsztatás” az egész filmben, hiszen ez nem csak a folytonossághoz ragaszkodó geekekben, de még az átlag mozinézőkben is zavart kelthet — és ezen nem változtat az sem, hogy egyes nyilatkozatok szerint a Rozsomák mozi mégsem része a filmes X-Men kánonnak. A képregény megszállottjainak egyébként azért is nagyon furcsa lehet Emma karaktere, mert az eredeti X-Men univerzumban egy idő után a Marvelnél megszokott pálforduláson esett át, és a Pokoltűz Klub “elhagyását” követően átált a “jó” oldalra és tanárként helyezkedett el Xavier iskolájában, arról nem is beszélve, hogy gyengéd szálak fűzik Küklopszhoz, azaz Scott Summershez.

 

EGYEBEK:

A sor persze a fenti karakterekkel még koránt sem ér véget, hiszen a széria iránt lelkesedő geekek további apró ellentéteket/hibákat fedezhetnek fel a régi X-Men filmek és az új epizód között. Hank McCoy még emberi formában tűnik fel az X-Men 2-ben (miközben a First Classben már 1962-ben átalakul a kék bestiává), Moira McTaggert ugyanolyan fiatal az X-Men 3-ban, mint a First Classben, és 1979-ben Xavier még két lábon járva siet a fiatal mutánsok (köztük a tinédzser Emma Frost és Scott Summers) segítségére (ráadásul egy helikopterrel, nem a kormánytól csórt Black Birddel). Az első részben elhangzik az is, hogy Xavier 17 évesen találkozott először Erikkel, és a gondolatolvasást blokkoló sisak eredete is eltér a First Classben bemutatott változattól — korábban arról szólt a történet, hogy Magneto építette a Cerebro  (amit eredetileg szintén nem McCoy épített) kivédésre, a First Classben pedig simán csak “ellopja” Sebastian Shawtól.

 

A sor valószínűleg még hosszan folytatható lenne, azonban a lényeg az, hogy egy koherens, minden elemében összepasszoló univerzum összekalapálása nem feltétlenül súlyos dollármilliók kérdése (különben most nem íródott volna meg a poszt). Ez főleg annak a fényében érdekes, hogy az egyébként (véleményem szerint) elég borzasztó Rozsomák filmhez az alkotók képesek voltak koherens forgatókönyvet írni, ám a hivatalosan előzményhez már nem. Persze ha a First Class kapcsán teljes rebootról beszélünk, akkor egy szót sem szóltam…

Kommentek: