Videorögzítés PlayStation 4-en

A videorögzítés PlayStationön sosem volt egyszerű, hiszen a Sony HDCP-védelemmel látta el a PS3-at és a PlayStation 4-et is, így speciális hardverre (vagy szoftveres törésre) volt szükség ahhoz, hogy az ember videót rögzíthessen a playstationös játékaiból. Ugyan a PS4 már a megjelenéskor rendelkezett saját rögzítési megoldással, azonban a videókat csak a Facebookon lehetett közzé tenni (WTF?), és még arra sem volt lehetőség, hogy a lementett mozgóképeket átmásoljuk a konzolról egy külső adathordozóra. Szerencsére ennek vége (és a HDCP-védelemnek is), hiszen április 30-án megérkezett az 1.70-es frissítés PlayStation 4-re, és az új szoftver nagyban megkönnyíti azok életét, akik PS4-es videókat szeretnének rögzíteni, feldolgozni és megosztani.

VIDEORÖGZÍTÉS PLAYSTATION 4-EN

A PlayStation 4 „beépített” videó rögzítési megoldása ugyan pofonegyszerű, de megvannak a maga hátrányai. A rendszer úgy működik, hogy játék közben a konzol folyamatosan felveszi a képernyőn zajló dolgokat, és ha megnyomjuk a DualShock 4 share gombját, akkor a merevlemezre rögzíti is a legutolsó 15 percet. Korábban a videókat csak a Facebookra lehetett feltölteni, ám az 1.70-es frissítést követően végre megjelent a másolás funkció, ha tehát a gépre csatlakoztatunk egy USB-s drive-ot, akkor egyetlen gombnyomással át tudjuk helyezni a videókat (és képeket) erre az eszközre, és ezt követően egy PC-n már tudjuk őket szerkeszteni, vagy akár feltölteni, ahová csak szeretnénk. A gond csak az, hogy a PS4 csak „visszafelé” tud rögzíteni, és maximum 15 percet, ráadásul a rögzített videók felbontása 720p (1280×720 pixel), továbbá a tömörítés sem ideális, a videók igen alacsony bitrátával (7-8 Mbs) kerülnek a merevlemezre. Ha tehát valaki ennél minőségibb anyagokat szeretne rögzíteni a PS4-ről, akkor külső hardveres megoldást kell alkalmaznia.Korábban ez nem volt egyszerű feladat, hiszen akárcsak a PlayStation 3, úgy a PS4 is HDCP-védelemmel került a piacra, ami annyit tesz, hogy HDMI-n keresztül igencsak körülményessé vált a rögzítés, mindig szükség volt valamilyen extra megoldásra, amivel ki lehetett kerülni az említett védelmet. Szerencsére ennek vége, ugyanis az 1.70-es frissítés telepítését követően már ki lehet kapcsolni a HDCP-védelmet (Settings/Settings/Enable HDCP – itt a pipa kivétele), így bármilyen rögzítőt is csatlakoztatunk a gépre, azzal már gond nélkül tudjuk rögzíteni a játékmenetet.

AVERMEDIA EXTREMECAP U3

Én egy AVerMedia ExtremeCap U3 nevű eszközt használtam erre a célra, és tökéletesen meg vagyok elégedve az eredménnyel. Az AVerMedia megoldásáról annyit érdemes tudni, hogy Full HD-ban képes videót rögzíteni, akár 60 fps képfrissítéssel. Az ExtremeCap egyetlen hátránya, hogy nem önálló eszköz, szükség van egy PC-re a használatához. A PlayStation 4 jelét a kis fekete dobozba kell vezetni egy HDMI-kábel segítségével, majd az ExtremeCapet egy USB-kábellel kell a PC-hez csatlakoztatni. Mivel igen komoly adatmennyiség átviteléről van szó, a számítógépnek rendelkeznie kell USB 3.0-s csatlakozóval, enélkül ugyanis használhatatlan az eszköz. Ha csatlakoztattuk a hardvereket, akkor még szükség lesz az AVerMedia saját szoftverére, a RECentral nevű programra, amiben szépen beállíthatjuk, hogy milyen minőségben kívánjuk rögzíteni a PS4-ről származó videóanyagokat. Az ExtremeCap használatával ugyan a számítógép képernyőjén fog megjelenni a játék, azonban lagtól, vagy bármilyen késéstől nem kell tartani, ráadásul a kapott videó tényleg jó minőségű lesz, és akkor olyan előnyökről még nem is beszéltünk, hogy a RECentral szoftver könnyedén kezeli a mikrofomokat is (kommentárhoz), illetve a program a közvetlen streamelésben is a segítségünkre lehet (ha esetleg a PS4 saját megoldásával nem lennénk megelégedve).

INFAMOUS: SECOND SON VIDEÓK

Végezetül pedig jöjjön három videó, amit a fentebb említett megoldással rögzítettem a PlayStation 4-exkluzív inFAMOUS: Second Son című játékból. Ha bármilyen kérdésed lenne a videókkal, vagy a rögzítéssel kapcsolatban, akkor nyugodtan tedd fel a kommentek között!

 

TESZTVIDEÓ KOMMENTÁRRAL

 

TESZTVIDEÓ KOMMENTÁR NÉLKÜL (1.)

 

TESZTVIDEÓ KOMMENTÁR NÉLKÜL (2.)

Kommentek: