Twitter — Te csiripelsz?

Ismét vendégszerző a Geek Life-on, The Gun Seller személyében, aki a hazánkban is egyre népszerűbb mikroblog-szolgáltatás, a Twitter kapcsán osztja meg veletek a gondolatait. Mi ez? Hogy néz ki? Mire használod? Kérdések és válaszok. Ha nem használod, akkor azért, ha használod, akkor pedig azért.


 

Mi is az a Twitter?

A Twitter egy mikorblog-szolgáltatás, ami 140 karaktert (neked elég lenne?) kínál üzenetenként (bejegyzésenként) a felhasználóinak. A szolgáltatás 2006 nyarán debütált és azonnal az internet-megszállottak kedvelt alkalmazásává vált, ma pedig már sokak mindennapjának a része, és kis túlzással a popkultúra szerves részét képezi. A Twitter egy teljesen ingyenes szolgáltatás, ami könnyedén elérhető telefonról is, így gyakorlatilag bármilyen készülék, amely rendelkezik netkapcsolattal, lehetővé teszi a felhasználója számára, hogy böngészhesse a legfrissebb bejegyzéseket, új csiripeket írhasson szinte bárhonnan. Kis túlzással állítható, hogy manapság már minden magára kicsit is adó blogger, vagy geek már megtalálható a Twitteren, és életének számos momentumát azonnal megosztja a követőivel.

 

Hogy néz ki egy felhasználó?

Akárcsak számos más szolgáltatás esetében, itt is lehetőségünk van profilkép felöltésére, ami képvisel minket az üzenetek és a nevünk mellett. Kitölthetünk egy rövid biográfiát – szigorúan 140 karakterben –, úgyhogy érdemes tőmondatokban fogalmazni, és ismerni saját magunkat. Kezdetben ebből szűrhetik le  mások, hogy milyenek vagyunk, és hogy egyáltalán kíváncsiak-e ránk. És ha már szóba jöttek “mások”. A jól megszokott, barátokra épülő rendszert itt is megkapjuk, bár ez is hordoz újdonságokat. A barátság kétoldalú – a Twitter nem feltétlenül. Vannak követőink (followerek), és mi is követhetünk másokat, ily módon láthatjuk miket osztanak meg, de ők nem lesznek automatikusan ismerőseink. Ha érdemesnek találtatunk, visszakövetnek. Fölösleges túlvállalni magunkat, hiszen akkor vagyunk jó kiscserkészek, ha aktív online életet folytatunk, visszaolvassuk, amit társaink írtak és alkalomadtán válaszolunk rájuk. A twittelés folyamata interaktív, már amennyire ez személytelenül lehetséges. Kedvencelhetünk (mondhatni lájkolhatunk) bizonyos twitteket, válaszolhatunk rájuk és retweetelhetjük őket, azaz megoszthatjuk másokkal az általunk érdekesnek talált üzeneteket. A Twitter közöl trendeket is, az alapján, hogy mi érdekli legjobban a felhasználókat, és ezt a legtöbbször “elhangzó” kifejezések/témák alapján válogatja össze a rendszer. Ezek általában valamilyen közelgő, nagyobb eseményt (Oscar, Superbowl) vagy sztárokat jelölnek — persze főleg a több milliós amerikai felhasználóbázishoz igazodva. Ha magyar trendekre vagyunk kíváncsiak (így például Fluorra vagy SP-re), avagy korlátozva érezzük magunkat az alacsony karakterszám miatt, használhatjuk a Twitter nem hivatalos magyar „leányágát”, a Yamm.hu-t, amely többek között a magyar felhasználókat (és trendjeiket, képeiket, stb.) fogja össze és lehetővé teszi a 140-nél több karakter “közlését” is.

 

Miért jó ez az egész?

Amikor én regisztráltam – volt ez olyan egy éve –, soha nem gondoltam volna, hogy mondjuk LEGO minifigurákat fogok postára adni valakinek, akit itt ismertem meg, ráadásul több alkalommal. Cserébe meg aztán főleg nem vártam semmit. A Twitter tehát egy jópofa, segítő közösség. Az emberek foglalkoznak a másikkal és próbálnak segíteni, ha tudnak. Egy addiktív, virtuális atmoszférát teremt, amit hiányolunk, ha „bocs, most nem vagyunk netközelben”, és frissítgetünk, ha unatkozunk. Mindamellett, hogy személyes teljesítménynek könyvelhetjük el a magas követőszámot (hiszen az valamilyen szinten népszerűséget tükröz), és a hétköznapi emberek is fontosnak, sőt webes sztárnak érezhetik magukat (így például számos magyar listán), valódi hírességek is képviseltetik magukat a Twitteren. Mindenki kedvére válogathat kedvencei közül, olvashatunk röpkéket Bret E. Ellistől, bohóckodhatunk Jim Carrey-vel, és követhetjük az egyetlen, az utánozhatatlan, a Chuck Norrist is legyőző Charlie Sheent!

 

Nem csak szöveg

Persze a Twitter nem csak 140 karakternyi szövegek megosztására alkalmas, nem csak Aóaz életünk lábjegyzeteit firkálhatjuk fel az üzenőfalra. Megoszthatunk képeket, videókat a Youtube által, vagy tudathatjuk a világgal merre járunk a Foursquare segítségével. Aztán egy pont után a valóság találkozik a virtuálissal, az emberek, akik a Twitter nélkül nem is tudnának egymásról, találkoznak az úgynevezett “twittertali” segítségével. Ilyenkor a twitter-kommuna lekászálódik a világhálóról és az anonim bajtársakkal karöltve csapnak egy kis mulatságot, ezzel ásva alá azt a téves következtetést, hogy az internet és a közösségi szolgáltatások antiszociálissá teszik az embert. Nagy vonalakban ez lenne a Twitter. Te, csiripelsz már?

 

Geek Life a Twitteren! Kövessetek minket is!

Kommentek: