The Walking Dead

Tavaly a sorozatrajongók egy teljesen új szériával ismerkedhettek meg, ez volt a The Walking Dead, amely egy zombifertőzés utáni világba kalauzolta el a nézőket. A sorozat meglehetősen komoly sikereket ért el kábeles viszonylatban, így már készül a második évad, mi pedig itt a Geek Life-on a széria alapjául szolgáló képregényt mutatjuk most be egy kicsit részletesebben.


 

A 2003 őszén indult The Walking Dead képregénysorozat első száma egy olyan világba kalauzol minket, amely sokunk számára – főleg a horrorrajongóknak – már ismerős lehet máshonnan. Sőt, a képregény nyitánya egyáltalán nem számít eredetinek, hiszen a 2002-ben bemutatott 28 nappal később szinte „szóról szóra” hasonlóképpen indult: egy férfi felébred a kómából egy kihalt kórházban, és hamarosan szembesül a szörnyű valósággal, miszerint a világ végérvényesen megváltozott, a holtak életre keltek, és a kevés megmaradt túlélőre fenik rothadó fogukat. Bár a felütés tényleg nem egyedi (de ettől függetlenül egész biztosan nem is lopás, csak a véletlenek furcsa összjátéka), a folytatás már egyáltalán nem mutat hasonlóságokat más zombis alkotásokkal. Főhősünk Rick, egy kisvárosi rendőr, aki egy balul elsülő akciót követően kerül kórházba és ezzel együtt kómába. Az ébredést követően megzavarodva veszi tudomásul az apokaliptikus állapotokat, és egyetlen célja, hogy utánajárjon, vajon családja, felesége és fia életben van-e még. A túlélés nem könnyű, de Ricknek szerencséje van, és egy véletlennek köszönhetően még a szeretteire is rábukkan néhány másik túlélő társaságában. A The Walking Dead története pedig ekkor indul be igazán, mikor szemtanúi leszünk, hogy egy maroknyi túlélő miképp próbál életben maradni az élőhalottaktól hemzsegő világban. Annyit elárulhatunk, a túlélés nem fáklyásmenet, semmilyen szempontból…

 

Könyörtelen realizmus

A The Walking Dead a klasszikus zombi­vonalat követi, azaz a történetben felbukkanó élőhalottak a lassú fajtához tartoznak, és a jó zombis történetekhez hasonlóan ebben a sorozatban sem igazán a járkáló és húsra éhes halottakon van a hangsúly, hanem a túlélőkön, és azon, hogy egy kis csopot tagjai miképp cselekszenek, miképp változnak a teljesen kifordult világ hatásai alatt. A The Walking Dead nem a zombik pusztítására, a trancsírozásra, az öncélú erőszakra helyezi a hangsúlyt, hanem a karakterekre, a vívódásaikra, a válaszaikra az élet által rájuk mért csapások közepette. Szerelem, bosszú, féltékenység, szenvedély, árulás, útkeresés, dac és még ezernyi más emberi érzés járja át a történetet, néhol teljesen hétköznapi, néhol a zombiapokalipszisnek megfelelő torz formában. A kezdetektől Robert Kirkman által írt képregény sikere pedig éppen a karakterekben és a köréjük fonódó történetben rejlik, habár a sorozat nem nélkülözi a brutális eseményeket, mégsem az erőszaktól válik izgalmassá, hanem a szereplők cselekedeteitől, amelyek néha egészen megdöbbentőek tudnak lenni. A teljes TWD-szériát átjárja a kétségbeesés és az ismeretlentől való félelem, és nemcsak a szereplők, de az olvasó oldaláról is. Sosem tudhatjuk, hogy mi következik, mikor érkezik egy váratlan zombitámadás, vagy mikor lesz ember embernek farkasa. A történetszövés ugyan néhol kicsit lassúnak tetszhet, a képregény rengeteg szöveggel, párbeszéddel dolgozik, ennek ellenére a feszültség szinte minden egyes oldalon kézzelfogható, és a nyomasztó hangulat annak rendje és módja szerint be is kebelezi az olvasót, egy idő után egyenesen faljuk az oldalakat…

 

Grafikából jeles

A történet hiába őrült helyenként, hiába játszódik egy zombiapokalipszis közepette, mindezek ellenére is hiteles, már-már realista – persze csak a maga módján, amennyiben próbáljuk elképzelni egy esetleges fertőzés bekövetkeztét, és a túlélők arra adott „válaszait”. A borzongató, félelmetes, de éppen ezért élvezetes hangulat persze nemcsak a történetnek köszönhető, hanem a letisztult, mégis részletes és élethű rajzoknak is. A The Walking Deadnek 2003 óta több mint nyolcvan száma jelent meg, ám a képregényoldalak grafikai világa ennek ellenére sem mutatja a megfáradás jeleit. Habár a sorozat életében a hetedik számot követően volt egy váltás, Tony Moore-t Charlie Adlard váltotta a rajzolói székben, a TWD színvonalát ez egyáltalán nem érintette, és Adlard munkája még a sokadik füzet után is ugyanolyan ütős, mint az első általa rajzolt képkockákon. A képregény felépítése klasszikus, nem találunk benne igazán formabontó megoldásokat, a panelszerkezet hagyományos, és az egy oldalra jutó több képkockát csak néha-néha szakítja meg egy egész oldalas panel, de az is csak akkor, ha tényleg valami igazán drámai esemény zajlik éppen a képregény oldalain.

 

Műremek

A The Walking Dead színvonalát jól mutatja, hogy hét évvel az első rész megjelenését követően még mindig fut a széria, rajongótábora jelentős, megnyerte a képregényvilágban igencsak rangosnak tekinthető Eisner-díjat, ostromolta a The New York Times bestsellerlistáit, és 2010-ben még egy sorozat is készült a képregény története alapján. A magyar kiadásról jelen pillanatban még nem sokat lehet tudni, szakmai berkekben csiripelik a madarak, hogy az egyik hazai kiadó tervezi a sorozat megjelentetését, valamikor 2011-ben, tavasszal, vagy a nyár folyamán. Mi bízunk benne, hogy a széria jó kezekbe kerül, és igényes kivitelben vehetjük majd kézbe ezt a nem mindennapi képregénysorozatot. Ami szinte biztos, hogy ha valóban kiadásra kerül a The Walking Dead, akkor nem füzet formában, hanem gyűjteményes, több részt is tartalmazó kötetként találkozhatunk majd vele a könyvesboltokban. Ha pedig mégsem jönne össze a kiadása – mert a mai viszonyok között ez is megtörténhet –, akkor is azt mondjuk, hogy érdemes beszerezni valamilyen formában, mert a The Walking Dead megérdemli, hogy helyet kapjon a képregény-gyűjteményünkben.

 

A Geek Life a Trillian Képregénybolttól kapta a saját példányát, ami a The Walking Dead: Compedium One kiadás volt, amely a képregény első 48 részét tartalmazta egybegyűjtve. A képregény ebben a formában, vagy TPB-kiadásokban is megvásárolható a Teréz körút 12. fszt. 2. szám (Budapest 1066) alatt található üzletben.

Kommentek: