Pókember képregények Magyarországon

Pókember elég gyakori szereplője a blognak, ami két okra vezethető vissza: egyrészt ő a kedvenc szuperhősöm, így szívesen foglalkozom vele, másrészt ő az egyetlen olyan karakter, akivel folyamatosan lehet foglalkozni magyar vonatkozásban, hiszen immár 25 éve jelen van a hazai piacon, persze kisebb-nagyobb megszakításokkal. A hálószövős képregényfüzetek történetéről korábban már volt egy összefoglalóm, így abba nem másznék bele újfent, inkább a jelenre koncentrálnék, ugyanis a Kingpin Kiadónak hála ismét rendszeresen kapható Pókember képregény hazánkban. Méghozzá nem is egy.

A HIHETETLEN PÓKEMBER

A magyar Pókember helyzetét taglaló legutóbbi posztom azzal ért véget, hogy 2011 februárjában megjelent a Csodálatos Pókember (amit ekkor harmadszor indítottak újra) 2011/1-es száma, aminek a minőségétől nem voltam elájulva. Sokáig mondjuk nem kellett aggódnom emiatt, ugyanis a magazint kiadó Semic csődjével a friss sorozatnak is befellegzett, mindössze két számot élt meg. Ekkor ismét úgy tűnt, hogy a hazai Pókember képregényfüzeteknek végleg leáldozott, ám szerencsére ezúttal sem így lett.

A Pókember (és más Marvel) köteteket könyvesbolti forgalomban megjelentető Kingpin Kiadó egy évvel a Csodálatos Pókember újbóli megszűnése után úgy döntött, hogy megpróbálkozik egy új füzet kiadásával, így 2012 februárjában megjelent a  Hihetetlen Pókember című kiadvány, 48 oldalon, kéthavi jelleggel. A kiadó és a képregény igyekezett a régi olvasók kedvében járni, így az új sorozat pontosan ott vette fel a fonalat, ahol a Csodálatos Pókember 2011 elején megszakadt. Marvel polgárháború, egymással szemben álló szuperhősök, és Pókember, aki a nagy nyilvánosság előtt felfedi a kilétét, és ennek következményei…

A Kingpin egyik legnagyobb érdeme (amellett, hogy belevágott a kiadásba), hogy a Semic-kel ellentétben a kiadvány előállítására is ügyelt, így bár a formátum (153x 234 mm) valamivel kisebb, mint amit a közönség korábban megszokott (169×259 mm), de a borítókra, a belívekre, a színekre és a beírásra már nem lehet panasz, a Hihetetlen Pókember nyomdai minősége az eredeti amerikai képregények színvonalát is meghaladja, a korábbi, sokszor hihetetlenül igénytelen Semic kiadásokét pedig messze túlszárnyalja.
Az első szám megjelenése óta már közel két és fél év telt el, és a jelenleg a 14. füzetnél tartó sorozat szépen bemutatta a Marvel Polgárháború (Civil War) Pókemberre eső részét, ráadásul a kiadó nem csak a The Amazing Spider-Man történeteiből csemegézett, de az azóta megszűnt Friendly Neigborhood Spider-Man és a The Sensational Spider-Man párhuzamos történeteit is elhozta a magyar olvasóknak. És ha mindez nem lenne elég, akkor vannak még különszámok is, melyekből épp a napokban érkezett meg a második, a Pókember első hazai megjelenésének 25. évfordulójára. Ebben négy történet kapott helyet, és közülük ki kell emelni a The Amazing Fantasy 15-ből származó eredettörténetet (a világon először itt bukkant fel Pókember képregényben), illetve azt a sztorit, aminek az első részét már az 1989-ben megjelent Csodálatos Pókember 1-ben is olvashattuk, de a másodikat már nem, hiszen az akkori szerkesztők a folytatását sosem közölték le. A Hihetetlen Pókember második különszáma kiköszörüli ezt a csorbát, így 25 év után teljessé válik a kezdetekkor félbeszakadt történet.

A Hihetetlen Pókember tehát jelenleg a 14. számnál tart (plusz 2 különszám), és továbbra is kéthavonta, 48 oldalon szállítja a nagyjából 4-5 éves Pókember történeteket a rajongóknak. A kiadvány beszerezhető szinte minden újságosnál, illetve a Trillian képregényboltban. Egy füzet ára 790 Ft.

PETER PARKER PÓKEMBER

Viszont nem a Hihetetlen Pókember az egyetlen falmászós füzet a hazai piacon, hiszen a Kingpin gondozásában rendszeresen, szintén kéthavonta lát napvilágot a Peter Parker Pókember című sorozat, ami egyedülálló módon a ’80-as és ’90-es években kiadott Csodálatos Pókember füzetek “lyukait” tömködi be, tehát olyan történeteket tartalmaz, amelyek annak idején nem kerültek be a havonta jelentkező füzetekbe. A 2012 júniusában indult széria jelenleg a 15. számánál tart, és bár kezdetben csak 48 oldalas volt, a népszerűsége okán 2013-ra 80 oldalasra bővült, és jelenleg is ilyen terjedelemben jelenik meg. A kiadvány egyszerre csemegézik a The Amazing Spider-Man; a Peter Parker, The Spectacular Spider-Man és a Web of Spider-Man történeteiből, és főleg olyan sztorikat tartalmaz, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az eredeti Csodálatos Pókember füzetekhez, de legalábbis egy időben játszódnak a magyarul is kiadott füzetek eseményeivel. A már közölt történetekben hatalmas szerephez jut a Fekete Macska, akihez Pókembert egy időben gyengéd szálak fűzték, illetve felbukkan a Vészmanó, kicsit többet megtudunk a Földre látogató Túlontúliról, fontos szerephez jut a Bűnölő, és olyan arcokat láthatunk viszont, mint Rakéta Robi, Puma, Füsti Willy vagy éppen a Bulldózer – a Peter Parker Pókember ugyanis közli azt a részt is, ami a Csodálatos Pókember 13-14-ből kimaradt.
Ha tehát valaki nosztalgiázni szeretne, illetve jobban preferálja a régebbi Pókember történeteket, akkor számára ez a kiadvány ajánlott. A minőségre itt sem lehet panasz, bár a kivitelezés eltér a Hihetetlen Pókembernél használt megoldástól (mattabb, de vastagabb papír), de legalább strapabíró, szintén igényes kiadványról van szó. A füzetek egyetlen hátránya, hogy az első számoknál itt-ott észrevehető, hogy régi alapanyagból kellet dolgozni, így a megjelenítés minősége helyenként nem olyanra sikerült, mint egy friss történet esetében – és itt most nem a rajzstílusról van szó, hanem arról, hogy az oldalak esetenként életlenek és elmosódottak. Viszont ezt a problémát a kiadónál orvosolták, így a legújabb számokba már egyáltalán nem lehet belekötni.

A Peter Parker Pókember limitált példányszámban jelenik meg, kéthavonta, viszont újságárusi forgalomba nem kerül, a füzet a kiadótól szerezhető be (akár előfizetés keretében is), illetve megvásárolható a Trillian képregényboltban. Egy füzet ára 1750 Ft.

ÉS A TÖBBI

És ez még mindig nem minden, hiszen a Kingpin nem csak Pókembert jelentet meg, hanem van egy Marvel + nevű, szintén kéthavi kiadványa, amely a Marvel univerzumból merít egy nagyot, X-Mennel, Hulkkal, Thorral, sőt, az utóbbi hónapokban ebben a sorozatban került közlésre a hihetetlenül népszerű, Végtelen Hatalom (Infinity Gauntlet) című történet is, Thanossal és a fél Marvel univerzummal a főszerepben. Ráadásul a kiadó már nem csak Marvelben utazik, ugyanis május végétől ismét kapható az újságosoknál Batman képregény, 52 oldalas terjedelemben, a Sötét Lovag és a Ragadozók (Birds of Prey) kalandjaival.

Kommentek: