Mega Bloks: Halo – UNSC Mongoose

A blogból már többször kiderült, hogy igen lelkesen gyűjtöm a különböző Lego-készleteket, s bár a véleményem megingathatatlan azt illetően, hogy a dán cég gyártja a legjobb építőjátékokat, ennek ellenére szívesen bepróbálkozom más cégek termékeivel is. A legutóbbi londoni kiruccanásom során például az egyértelműen Lego-másolat Mega Bloks egyik Halos készletébe futottam bele, s úgy döntöttem, hogy tüzetesebben is bevizsgálom, egyrészt, mert kedvelem a Halo videojáték-sorozatot, másrészt kíváncsi voltam, hogy az amerikaiak milyen minőségben prezentálják a dánoktól lenyúlt ötletet. Jöjjön tehát a végigjátszás, ragaszkodva a korábban bevett Legós sablonhoz.

Alapadatok

Neve: UNSC Mongoose
Sorozatszám: 96849
Témakör: HALO
Altéma: -
Kiadás éve: 2010
Kockaszám: 77
Minifig: 2
Ára: 16 Font (nagyjából 5000-5800 Ft)

 

Mi van a dobozban?

Maga a doboz 195x200x50 mm-es, és azt kell, hogy mondjam, hogy az amerikaiak jó “tanítványai” voltak a dánoknak, ugyanis a belül található 77 elem bőven elfért volna egy jóval kisebb csomagolásban is. Maga a dizájn egyébként igencsak csalogató, főleg akkor, ha csak egy kicsit is érdekli az embert a Halo-sorozat, azonban a Lego-dobozokkal ellentétben a Mega Bloks nem fényképeket, hanem digitális képeket használ a promócióhoz, és bizony azt kell mondanom, hogy a végeredmény szempontjából kissé csalóka megoldás, lévén az összerakott modellek nem festenek olyan jól, mint a csomagolásra nyomtatott képeken. A dobozon belül egyébként három nagyobb és fél tucat kisebb zacskó kapot helyet, külön a két figura, akiket nem kell összerakni, illetve egy építési útmutató és egy nem túl bizalomgerjesztő matricaszett (erről majd később bővebben). Ennél a résznél jegyezném meg, hogy a HALO-univerzum a távoli jövőbe kalauzolja a játékost, ahol az emberiség már kirajzott a galaxisba, s ahogy lenni szokott, találkoztak egy nem túl barátságos idegen-szövetséggel, akik az elpusztításunkra törekednek. A dobozonban a háború egy igen kicsiny szelete található meg, egy szupererős UNSC spártai katonával, aki egy leginkább quadra hasonlító járműben foglal helyet (ez a névadó Mongoose), illetve kapunk még egy Covenant Elite katonát, aki egy plazmalövegből osztja az áldást a zöld páncélban pompázó hősünkre.

Játékmenet

“77 kocka nem egy nagy kunszt” – gondoltam, és összeöntöttem a csomagokat, azonban az összerakás mégis tovább tartott, mint egy dupla ekkora LEGO-készlet esetében. Mindez leginkább annak köszönhető, hogy a leírás korántsem annyira felhasználóbarát, mint a dán cég füzetei, esetenként eltartott egy darabig, míg felfogtam, hogy pontosan mit és hova kell raknom. Ez persze köszönhető annak is, hogy a LEGO útmutatói tényleg hihetetlenül megkönnyítik az ember dolgát, azonban a töketlenkedésemhez az is hozzájárult, hogy túl sok információ van bezsúfolva egy igen kicsi helyre, ráadásul itt-ott a kép homályos, a színek nehezen megkülönböztethetőek, és úgy általában, a minőség (papír, nyomás, stb.) tekintetében az egész összerakási útmutató elmarad attól, amit a LEGO esetében már megszoktam. Ugyanez elmondható a felhasznált műanyagról is: első pillantásra látszik, hogy ez nem LEGO. A színek, a fröccsöntés minősége, az elemek illeszkedése, és az összerakott modellek kinézete láthatóan elmarad a dánok által produkált színvonaltól. Mindezt persze csak annak tűnik fel igazán, aki úgy keresi az eltéréseket, mint én. Ettől függetlenül azonban elmondható, hogy az összerakást követően a Mega Bloks ugyanolyan jól játszható, mint bármelyik Lego készlet. Habár az anyag minősége tényleg más, ennek ellenére a kockák tökéletesen illeszkednek (még ha nem is mindig mutatnak olyan jól egymás mellett, mint két lego kocka), nem esnek szét, bírják a strapát. A kerekek forognak, aminek fordulnia kell, az fordul, a figurák könnyedén beilleszthetőek a helyükre, és még az építmények szétszedéshez sem kell különösebben komoly izomenergiát bevetnünk.

 

Slussz poén, hogy a Mega Bloks elemek tökéletesen passzolnak a Lego kockákhoz, a hasonló elemek mérete megegyezik, így ha valaki nem érzi szentségtörésnek, akkor nyugodtan vegyítheti őket, már csak azért is, mert a Mega Bloks kínálatában találhatunk olyan kockákat is, amelyek a “LEGO-univerzumban” nem léteznek. Ami a figurákat illeti, azok tényleg úgy néznek ki mint ahogy a videojátékokban láthattuk a karaktereket, szépen ki vannak dolgozva, azonban a hajlítható végtagoknak köszönhetően nyeklenek-nyaklanak, és néha még 2 lábra sem egyszerű állítani őket, pláne, ha még a mellékelt fegyvereket is a kezükbe adjuk. A legnagyobb nyűg amúgy itt is a matricákkal volt. Aki azt hiszi, hogy a Lego levonói bosszantóak, az jobb, ha a Mega Bloks matricáival nem is foglalkozik. A Mongoose csomagban összesen 14 levonó található, s a legtöbbjük alig két mm széles, így a felhelyezésük tömény kínszenvedés, felnőtt ujjakkal roppant bosszantó feladat, így a végén már nem is foglalkoztam azzal, hogy a körömpiszoknyi matricákkal díszítgessem az elkészült építményeket.

Értékelés

6/10 a Minifigeknek. Ugyan a figurák eredeti külsejét sikerült szinte tökéletesen visszaadni, maguk a Mega Bloks minifigek meg sem közelítik a Lego emberkéket, se a bájosság, se a használhatóság tekintetében. Szétszedni, illetve variálni őket nincs értelme, és a hajlítható végtagok miatt mindkét bábu meglehetősen instanbil. Viszont plusz pontot ér, hogy a figurák mellé járnak a videojátékból megismert ikonikus fegyverek, illetve a járművekben való elhelyezésük jól működik, ami azért nagyban növeli a játékélményt.

 

7/10 a Kockákért. Vita nélkül állítható, hogy a Mega Bloks az egész koncepciót a Legótól lopta, ezt támasztja alá az elemek nagysága, az egymásba illeszkedés, de még az is, hogy tökéletesen passzolnak az eredeti Lego-kockákhoz. A műanyag megmunkálása és minősége nem ér a Lego nyomába, de a játékélményt ez nem befolyásolja, arról nem is beszélve, hogy alapvetően érdekes elemek vannak a csomagban, a militarista zöld és a lila kockákról nem is beszélve. Ráadásul, akárcsak a Legónál, számos bónusz elem kapott helyet a csomagban, így ha el is kallódik valami, van esélyünk rá, hogy a maradékból pótolni tudjuk majd.

 

6/10 az Árért. A Halo olyan lehet a Mega Bloksnak, mint a Star Wars a Legónak, azaz itt bizony ki kell fizetni a licenc-díjat is. Habár az 5300 Ft-os árat némileg soknak éreztem egy 77 elemet számláló csomagért, ennek ellenére, Halo-rajongóként nem bántam meg, hogy beszereztem ezt a szettet.

 

6,5/10 Összesen. A Lego-fanatikusokat valószínűleg nem hozza majd lázba ez a készlet, de azoknak, akik rajonganak a Halóért, vagy csak szeretik kipróbálni a más gyártók által forgalmazott termékeket, megérhet egy próbát. Arról nem is beszélve, hogy egy gyerek kitűnően szórakozhat ezzel a készlettel, főleg, ha már otthonosan mozog a videojátékok világában is. A gond amúgy főleg az, hogy (legjobb tudomásom szerint) hazánkban senki nem forgalmazza a Mega Bloksot, így beszerzése csak az interneten vagy külföldön lehetséges.

 

Galéria

Kommentek: