Mad Men 1. évad (magyar kiadás)

Habár a sorozatmániám már lecsengett egy ideje, azért ha megjelenik itthon valamelyik arra érdemes sorozat, azt megveszem. Mindig vannak olyan szériák, amelyek felkeltik az érdeklődésemet, de annyira már nem vagyok “megszállott”, hogy minden héten letöltsek egy részt, feliratot keressek hozzá (és anyázzak) és így nézzek meg egy egész évadot. Igazából kényelmes típus vagyok, ha valami megjelenik itthon ami felkerült a radaromra, akkor megveszem és általában egy hétvége alkalmával végignézem. Legutóbb a Big Bang Theory első évadát szereztem be így, most pedig a Mad Men kezdő szezonja került a kosaramba. Maga a poszt persze nem magáról a sorozatról fog szólni – röviden: zseniális –, hanem a magyar kiadásról. Lássuk.

Mad Men DVD set

A Mad Men első évadának kiadója a Mirax, ami a weblapjukra pillantva első körben nem túl biztató, de a helyzet szerencsére korántsem olyan rossz, mint ahogy a netes jelenlétből elsőre gondolná az ember. A magyar kiadás doboza egy hajtogatott karton, nem túl vastag, így nincs is komoly tartása (a tetején behajlik), de legalább jól néz ki, nem valami összecsapott gagyi Photoshop munka, illik magához a sorozathoz, jól mutat a polcon — habár meg kell jegyeznem, hogy díszdoboznak hívni ezt a megvalósítást az én véleményem szerint erős túlzás. Ami nagyon tetszik, hogy a legújabb trendekkel ellentétben a dobozban található négy lemez nem slim-tokban került, hanem a hagyományos DVD-kiszerelésbe, így  a doboz egész vastag, majdnem hat centi — én a magam részéről nagyon tudok örülni ennek, mert a Lost 4. és 5. évadához hasonló slim-tokos, vékony kiadások nekem egyáltalán nem tetszenek.

A dobozon belül tehát négy DVD-tok található, mindegyikben egy-egy lemez, egyedi nyomással, a fontosabb szereplőket ábrázolva. A tokok borítója elölről ugyanaz (leszámítva a sorszámot), hátul a lemezeken is található képeket láthatjuk viszont, a szöveg minden esetben ugyanaz, azzal a különbséggel, hogy a korongokon található epizódok címei mindegyiken fel vannak tüntetve. Sajnos tartalom szempontjából a Mad Men első évad nem túl erős, hiszen a 13 epizódon túl szinte semmi más nem került a lemezekre, extra egy szál se, és az audiovizuális rész is teljesen egyszerű, látszik, hogy csak a magyar piacra lett kialakítva. A képformátum 16:9, magyar (stereo) és angol (DD 5.1) hang, illetve felirat választható, az utóbbiról tudni kell, hogy néha pár másodpercre kihagy, azaz megy az eredeti szöveg, de feliratot nem kapunk mellé.

A lemezek menüje egyszerű, minimális animációval és örvendetes apróság, hogy az aláfestő zene ügyesen van megoldva, nem válik 2 perc után idegesítővé (viszont valamiért marha hangos, ez főleg akkor tűnik fel, mikor elindítjuk az epizódokat, és alig hallunk valamit). Extrák hiányában amúgy sok lehetőségünk nincs a menüben, alapbeállítások (hang, felirat), epizódválasztás és ennyi.

Összességében mondhatnám, hogy nem nagy szám a csomag, hiszen maga a doboz nem a legjobb minőség, extra nincs, a felirat néha hézagos, de nekem mégis tetszik ez a kiadás, egyrészt azért, mert egyáltalán megjelent, külsőleg is bejön, bónusz pont, hogy vastag a doboz, és mindezért csak 3990 Ft-ot kérnek a boltokban, és nekem ez a sorozat – amely hangsúlyozom, nagyon jó – simán megér ennyit ebben a kivitelben. Bízom benne, hogy a közeljövőben a többi évadot is a polcomra helyezhetem majd.

Kommentek: