Lego 7915 (Star Wars) – Imperial V-wing Starfighter

Március végén játékot hirdettünk, melynek keretében szavazni lehetett, hogy melyik Lego készletet mutassuk be itt a Geek Life-on. Két versenyzőnk volt, egyrészt a City új űrhajós vonalának űrsiklója (Lego 3367), illetve egy Star Wars készlet, a tavaly év végén újradizájnolt Birodalmi V-wing (Lego 7915). Akik folyamatosan olvasnak minket, azok már tudják, hogy 212 szavazat érkezett a játékunkra, és ebből 130 voksot a Star Wars készlet kapott, így a mostani bejegyzésünkben a V-Wing „végigjátszását” osztjuk meg veletek. Méghozzá meglehetősen speciális módon, hiszen ahogy írtuk, ez a készlet újradizájnolt, ami annyit tesz, hogy egy korábban már kiadott jármű (Lego 6205) kapott átszabott külsőt. S, hogy mitől lesz speciális a végigjátszás: mivel mi rendelkezünk a 2006-ban kiadott változattal is, így a régi és az új V-Wing összehasonlítása elkerülhetetlen. Lássuk!
 

Alapadatok

Neve: Imperial V-wing Starfighter
Sorozatszám: 7915
Témakör: Star Wars
Altéma: -
Kiadás éve: 2011
Kockaszám: 139
Minifig: 2
Ára: 6700-9000 Ft


Mi van a dobozban?

A kérdésre az egyszerű válasz: Lego. Ami magát a dobozt illeti, az teljesen rendben van, legalábbis a promó fotókat illetően (ezek ugyanis tökéletesen visszadják a készletet), azonban a méret – ezúttal is – csalóka, ugyanis a csomag alapvetően jóval nagyobb, mint ahogy azt a bent található elemek indokolnák. A dobozt megbontva egy nagy és egy kisebb zacskó hullik a kezünkbe, kiegészítve egy levonós papírral. Az elemek száma 139, zömében fekete és két szürke árnyalatban. Az első alkalom az összehasonlításra most adódik, hiszen a 2006-os készlet mindössze 118 elemet számlált és a színösszeállítás is egészen más volt, ott a szürke mellett főleg a bordó kockák domináltak. Itt érdemes kicsit elidőzni a kronológiánál is, hiszen amíg a 6205-ös V-wing még az Episode III-hoz (azaz főleg a klónháborúkhoz) köthető, addig a 7915-ös változat már egyértelműen a Darth Vader erába tartozó – mondhatni továbbfejlesztett – Birodalmi változat – ezzel magyarázható a jóval sötétebb színvilág is.

 

 

Játékmenet

139 elem esetében nem beszélhetünk bonyolult végigjátszásról, s ezt nem cáfolja a V-wing sem, szakavatott kezek nagyjából 15 perc alatt összepattinthatják, ehhez maximum a hat darab matrica felragasztása adhat még egy kis pluszt (a 6205-ös változatnál levonóval nem találkozhatunk). A végeredmény egy kecses és igen jól játszható készlet, egy olyan Birodalmi gép, ami komoly felüdülés az Episode IV-VI-ban megszokott Tie-családhoz képest. A jármű 12 cm széles és 22 cm hosszú, s habár már a 6205-ös V-wing sem volt csúnya, a 7915-ös jóval áramvonalasabb, legalább 2 centivel hosszabb, és a sötét színeknek köszönhetően dögösebb is elődjénél.

 

A változás azonban nem csak a külsőben érhető tetten. A 2006-os V-winghez képest mindenképpen hatalmas előrelépés, hogy a kabin nem csupán levehető, de felnyitható, és a speciális szárnyszerkezet is jóval több lehetőséget kínál, mint a korábbi változatnál. Amíg a 6205-ös szárnyai csupán nyithatóak és csukhatóak voltak, addig a szürke-fekete 7915-ös már forgatható is, így a szárnyakat helyezhetjük landoló/felszálló és repülő állapotba is. Ennek köszönhetően ezek az elemek ugyan nem olyan stabilak, mint a 2006-os változat esetében, de mindezért kárpótol a játszhatóság, és az, hogy különféle pozitúrákban helyezhetjük a gépet a polcra. Mindenképpen a 2011-es V-wing mellett szól még az is, hogy az előddel ellentétben valóban két minifigurát tartalmaz, egy birodalmi vadászpilótát (fegyverrel) illetve egy R2-Q2-es navigációs droidot – a 6205-ös készlethez is járt droid, de annak csak a fejét kaptuk meg. Ugyan a kis robotot itt sem lehet teljes valójában a gép testébe illeszteni (mint pl. Mace Windu gépében), de legalább ezúttal kaptunk lábakat és törzset is.

 

 

Értékelés

9/10 a Minifigeknek. Nem csak azért jár a magas pontszám, mert 2 figurát kapunk, hanem azért is, mert két szuper minifiget kapunk, amelyek csak ebben a csomagban találhatóak meg. A zord birodalmi pilóta szépen ki van dolgozva, a sisakja egyenesen király, és a szürke R2-Q2 is dögösen néz ki, talán még R2-D2 is rámozdulna.

 

7/10 a Kockákért. Nem olyan sok (bár több, mint az elődnél), akadnak viszonylag nagy elemek is, mint például a gép orra (ami a 6205 esetében több kockából állt össze), és a színösszeállítás sem túl változatos, de ezek ellenére azért egy korrekt csomag, ami összerakva egy igen tuti összképet ad ki.

 

7/10 az Árért. Mint ahogy már tettük korábban is, most is megjegyezzük, hogy 139 elemért a nagyjából 7000 Ft-os átlagár egy kicsit sok, de ez van, a Star Wars licencet meg kell fizetni, habár ezúttal bőven a lélektani 10.000 Ft alatt vagyunk és a végeredmény tényleg egy szép készlet, szóval megéri az ár/darabszám kompromisszumot.

 

8/10 a Játékélményért. Az összerakás nem nagy kihívás, de a készlet nem csak a külalakjában, de a játékélmény szempontjából is sokat fejlődött az elődhöz képest. A szárny variálhatósága, a nyitható kabin és a két figura mind-mind plusz pontot jelentenek, a maximumot csak azért nem kapja meg, mert a mozgatható elemek stabilitásán egy kicsit azért még melózhattak volna a mérnökök.

 

7,8/10 Összesen. Star Wars rajongóknak ez azt jelenti, hogy mindenképpen érdemes beszerezni, még akkor is, ha nem egy Tie-Fighterhez hasonló ikonikus járműről van szó, sima Lego fanoknak pedig érdemes elgondolkodni rajta, mert tényleg egy szép és jól játszható készlettel van dolgunk, ami a nem annyira egyedi Star Wars voltának köszönhetően sima space járműként is megállja a helyét.

 

Kommentek: