Lego 7307 (Pharaoh’s Quest) – Flying Mummy Attack

Már az év eleji bejelentéskor felkeltette az érdeklődésemet a Lego egyik legújabb termékcsaládja, a Pharaoh’s Quest, ám nem azért, mert annyira vonzódnék a homokhoz, a múmiákhoz vagy Egyiptomhoz, sokkal nagyobb szerepet játszott ebben a ’20-as, ’30-as éveket idéző design, és főleg az egyes készletekben helyet kapó egyedi járművek. Pár hete volt szerencsém a 7306-os csomagot közelebbről is szemügyre venni, és abban annyira megtetszett a bordó színekben játszó motor, hogy éreztem, mindenképpen muszáj beszereznem egy darabot ebből a fáraós felhozatalból. Emellett kacsingattam még a 8092-es Star Wars készletre is, de aztán úgy döntettem, hogy az olvasókra bízom a választást, és végül ti a 7307-es készletre voksoltatok, amit most be is mutatok nektek.

 

Alapadatok

Neve: Flying Mummy Attack
Sorozatszám: 7307
Témakör: Pharaoh’s Quest
Altéma: -
Kiadás éve: 2011
Kockaszám: 125
Minifig: 3
Ára: 4900-6500 Ft

 

Mi van a dobozban?

Kezdjük magával a dobozzal, ami eszméletlenül vevőcsalogató, ellenben kétszer akkora, mint amekkorát egy 125 elemes legókészlet igényelne. Odabenn nagy zacsi, kis zacsi és egy még kisebb zacsi, illetve egy levonószett várja a játékost, és meglepetésemre a múmia minifigurák sisakjai, illetve a szárnyak is külön kis tasakban kaptak helyet.

 

Játékmenet

Ahogy említettem, a doboz összesen 125 elemet tartalmaz, és az összerakás rutinos legósok számára a matricák ragasztgatásával együtt is maximum 15 percet vehet igénybe. A készletben két múmia, a főhős, egy pöpec repülőgép és egy díszes oszlop kapott helyet, aminek a tetején egy értékes kincs várja, hogy valaki végre meglovasítsa. A készletnek „ története” van, hősünk repülővel indul a kincsért (ennek később jelentősége lesz), ám az akciót megzavarja két repülő múmia. Az építkezést természetesen az elemek összeöntésével kezdtem, aztán jött a három figura összerakása, második körben a nem túl bonyolult oszlop, végül az egész készlet kincse és értelme: a duplafedelű vadászgép.

 

A helyzet az, hogy a képeken gyönyörű ez a gépezet, kézbevéve se kutya, ennek ellenére mégis bele tudtam kötni, ugyanis vannak olyan részletei, ami mellett én (felnőttként) nem tudok szó nélkül elmenni. A legnagyobb szívfájdalmam a gép aljára illesztett kampó (lásd még a képek között), amely arra hivatott, hogy az oszlop tetejéről elhalássza a nem túl stabilan odahelyezett kincset. Az ötlet amúgy nem rossz – legalábbis a játék szempontjából -, de a megvalósítás katasztrofális, ugyanis a hatalmas fekete szerkezet egyáltalán nem illik az amúgy igen pofás repülőre. Habár az elképzelés tényleg nem rossz, én a magam részéről ebben a formájában teljesen feleslegesnek érzem a kampót, ugyanis egy 7 éves gyereknek is bőven van annyi fantáziája (sőt!), hogy ezen felesleges szerkezet nélkül is el tudja játszani, hogy a derék pilóta megszerzi a kék – és vélhetően roppant értékes – kristályt. Szívfájdalmam még a pilótafülke, melynek a kialakítása olyan jól sikerült, hogy a szerencsétlen főhős maximum jobbra vagy balra lát ki a gépből, de előre biztos, hogy nem – pedig még egy kis ablakot is raktak elé, hogy ne menjenek a szemébe a bogarak. Ugyanígy nem tudok szó nélkül elmenni a motor mellett sem, ahol valami furcsa oknál fogva a lapátoknál sokkal könnyebben forog maga a szürke motortest – ami annak fényében, hogy egyáltalán nincs rögzítve, nem is olyan meglepő.

 

Mindezen sirámaim ellenére mégis imádom ezt a gépmadarat, mert minden hibája ellenére is gyönyörű. A test kialakítása arányos, a duplafedelű szerkezet szuper, a bordó és szürke színösszeállítás eszméletlenül jól áll a gépezetnek, és a részletekre sem nagyon lehet panasz. A dupla dobtáras fegyverekből kivitelezett ágyúk frankón néznek ki, van ugye ablak, botkormány (ülés sajnos nincsen), a díszítés is remek, és bár a rotor kialakítása igen-igen egyszerű, mégis nagyon megdobja az összképet.

 

Értékelés:

10/10 a Minifigeknek: Ezen kategóriában jár a maximum pontszám a készletnek, ugyanis a főhős a pilótasapkával és szemüveggel, továbbá a repülős öltözékkel nagyon találó, és még az arca is teljesen egyedi festést kapott. Ezen felül itt van még a két szárnyas múmia, lándzsákkal és király, madarakat formázó fejfedőkkel. Elsőre amúgy azt hittem, hogy a szárnyak papírból lesznek, de tévedtem, strapabíró, „nyakba akasztható” műanyag kiegészítőkről beszélünk, amelyek teljesen egyedinek számítanak a Lego univerzumban, és a múmiák értékét tovább növeli, hogy a fejek festése is különbözik.

 

8/10 a Kockákért: A készlet legnagyobb előnye a változatos színvilág: szürke, bordó, kétféle barna, mélykék, arany és citromsárga elemek várnak ránk a dobozban. A 125 kocka amúgy kellően változatos képet fest, igaz akadnak a régi legósok számára feleslegesen nagy elemek (főleg az oszlopban), de ez már csak így van a modern legóval, úgyhogy komolyabb kritizálás nélkül túl is lépnék ezen.

 

8/10 az Árért: Ha sikerül beszerezni 5000 Ft környékén, akkor véleményem szerint kiváló vétel, hiszen mégiscsak 125 elem lapul a dobozban, 3 szuper minifigurával és egy szemet gyönyörködtető végeredménnyel.

 

7/10 a Játékélményért: Itt levontam pár pontot, ami a gép aljára helyezett kampónak köszönhető. Egész egyszerűen nem tudtam megbarátkozni ezzel a kialakítással, s bár könnyen eltávolítható a gépről, valahogy mégis ront az összképen a mérnökök ennyire fantáziátlan megoldása.

 

8/10 Összesen: Egyáltalán nem hibátlan, de mégis különleges kis készlet a 7307-es, hiszen nem is vészesen drága, de emellett egyedi figurákat és egy meglehetősen egzotikus, de legalábbis nem hétköznapi repülőt is tartalmaz. Én a maga részéről egyáltalán nem bántam meg, hogy beszereztem, igazán jól mutat a gyűjteményemben.

 

Kommentek: