Lego 7051 (Alien Conquest) – Tripod Invader

A Lego 2011-ben új altémával bővítette a Space készleteket, méghozzá az ’50-es, ’60-as évek (trash)mozijait idéző Alien Conquest névre hallgató termékcsaláddal, amely a nevéhez hűen az agresszív idegenek földi tevékenységét „meséli el”, olyan örökbecsű sablonokkal, mint a három lábú támadóegység, emberrablás, arctámadó lények és csészealjak kisebb-nagyobb méretekben. Habár szubjektív megítélésem szerint a széria nem “méltó” a Space sorozat korábbi termékeihez, ennek ellenére nem tudtam kivonni magam az újdonság erejének hatása alól és beszereztem az általam legjobbnak vélt készletet, a 7051-es Tripod Invadert. A folytatásban ennek a végigjátszását olvashatjátok.

 

Alapadatok

Neve: Tripod Invader
Sorozatszám: 7051
Témakör: Space
Altéma: Alien Conquest
Kiadás éve: 2011
Kockaszám: 165
Minifig: 2
Ára: 5000-6000 Ft

 

Mi van a dobozban?

A doboz méretes (28×26 cm), azonban nem túl mély (4,5 cm), és nagyon úgy tűnik, hogy a Lego kezd átállni a kompaktabb kisebb csomagolásról erre a figyelemfelkeltő, de vékonyabb kiszerelésre (már a Pharao vonalnál is megfigyelhető ez az irány). Odabenn egy számozott nagy, és egy kisebb sima zacskót találunk, illetve külön-külön lett csomagolva az Alien-minifig feje, illetve a figurák fejére húzható kis arctámadó szörnyecske, mindez pedig ki van egészítve némi matricával. A doboz mindössze 165 elemet rejt – már csak ezért is túlzás kicsit a csomagolás mérete.

 

Játékmenet

Habár a 165 kocka nem kecsegtet hosszú építkezéssel, ennek ellenére a Tripod összerakása nem a hagyományos Lego-élményt nyújtja, legalábbis olyan értelemben semmiképp, hogy hasonló szerkezettel nem igen találkozhattunk ezidáig, így nincs meg az a “rutin”, mint egy city jármű esetében. Az építkezés a lábak tetején található kabinnal kezdődik, s már most ellövöm a poént, ez nem csupán a felső része a lépegetőnek, de különálló űrhajó is egyben, amivel a rombolást és a szerencsétlen földi minifigek begyűjtését követően távozni lehet a bolygó felszínéről. Maga a “hajótest” jópofa, a kerek kabintetővel klasszikus UFO kinézetet kölcsönöztek neki a tervezők (habár az én ízlésemnek igencsak szellős a kialakítás), és az űrhajó alapvetően jó pár kockából áll össze (a színek: zöld, szürke, lila), igaz ez a képeken nem nagyon látszik, ugyanis összerakva főleg a farok és az orr hatalmas elemei dominálnak (ezekre kerül a levonók java is). A gép különlegessége a végében található neonzöld “potroh”, amibe a szerencsétlen áldozatokat lehet elhelyezni. Sajnos az elrabolt emberek további sorsa még az összerakást követően is ismeretlen…

 

Ha megvagyunk az űrhajóként is funkcionáló felső résszel, akkor jön a csomag legérdekesebb része: a lábak. Az összerakás egy kicsit monoton, hiszen háromszor kell elvégezni ugyanazt, ám a végeredmény kárpótol, ugyanis a lábak összeállítása a maga nemében különleges, egyberakva jól néznek ki, és természetesen mozgathatóak is – szóval a játékélmény adott. Mindezt csak tetézi a lábak és hajótest között található lézerüteg, ami egy kellően futurisztikus gömbtechnikás megoldást kapott. A gömb a rajta elhelyezett lézerrel együtt 360 fokban (és azon belül is fel és le, illetve jobbra és balra) forgatható, biztosítva a minél nagyobb pusztítást. De nem csak a gömb, hanem maga az egész üteg is körbeforgatható, így ha ráhelyezzük az űrhajót a lábakra, akkor a felső rész is mozog, ezzel téve igazán hatékonnyá az űrből érkezett rombolót.

 

Értékelés:

10/10 a Minifigeknek. A csomag ezen részébe aligha lehet belekötni. Kapunk egy brutális (gumi) fejjel megáldott, lézerpisztolyos idegent, egy teljesen hétköznapi minifiget, öltönyben, aktatáskával, és dupla festésű fejjel (mosolygós és riadt arcokkal). Bónuszként pedig itt az arctámadó zöld szörnyecske, ami bármilyen minifig fejére azonnal ráhúzható – a maga nemében zseniális és vicces kis kiegészítő.

 

8/10 a kockákért: A lábak miatt van egy kis technics beütése a csomagnak, illetve a színvilág is igen érdekes: a korábban említett zöld, lila és szürke, kiegészítve némi feketével. Ez elsőre ugyan furán hangzik, de összerakva a látvány egységes. Sajnos a hatalmas farok és orr elemek miatt másfajta hajót nem nagyon rakhatunk ki ezekből a kockákból, azonban ezért részben kárpótol a lézerágyú megoldása, ami egészen egyedi és mindenképpen ötletes kivitelezés.

 

8/10 az árért: Én rögtön a premierkor csaptam le rá 6000 Forintért, de kis odafigyeléssel már beszerezhető 5000-ért is, elsőre talán ez is egy kicsit soknak tűnhet 165 elemért, de érdemes azt is figyelembe venni, hogy a legutóbb tárgyalt fáraós készlet mindössze 125 kockával került nagyjából ugyanennyibe. Persze ettől függetlenül ebben az árfekvésben azért találhatunk jóval tartalmasabb készleteket is…

 

8/10 Összesen: Árban nem a legjobb és nem is igazi Space készlet, de ennek ellenére nem bántam meg, hogy beszereztem a Tripodot. Mindenképpen egyedi darab, és hiába csak 165 elem, azért összerakva kellemes méretei vannak (17,5 cm magas és közel 18 cm széles), igen jól mutat a polcon, és a minifigurákra sem lehet panasz. Szóval tetszik, de ennek ellenére az is biztos, hogy a sorozat többi tagjára nem fogok beruházni…

 

További Alien Conquest készletek:

- LEGO 7066 – Earth Defense HQ
- LEGO 7065 – Alien Mothership
- LEGO 7049 – Alien Striker
- LEGO 7050 – Alien Defender
- LEGO 7067 – Jet-Copter Encounter
- LEGO 7052 – UFO Abduction

Kommentek: