LEGO 76022: X-Men vs. Sentinel

A Marvel és a LEGO egész jól összebarátkoztak az utóbbi években, minek eredményeként egyre több olyan szett található a boltokban, amiben az említett kiadó hőseivel találkozhatunk. Idén már kaptunk Amerika Kapitányos készletet, egy pár Pókemberes csomagot, van egy Avengers kötődésű pakk, nyár közepén pedig megjöttek a Guardians of the Galaxys építőjátékok. Sőt, a legújabb X-Men filmmel szinte párhuzamosan elérhetővé vált egy mutánsos készletet is, a LEGO 76022. Erről fog szólni a mostani poszt.

LEGO 76022: X-MEN VS. SENTINEL

A készlet ugyan nem kapcsolódik közvetlenül az X-Men: Days of Future Past mozihoz, de azért érezhető, hogy a tervezők igyekeztek összekapcsolni a játékot a filmmel, hiszen a 76022-es csomagban olyan minifigurák kaptak helyet, mint az Eljövendő múlt napjaiban fontos szerepet játszó Rozsomák, Magneto és Vihar, illetve kapunk egy őrrobotot is. Ezen felül a készlet erősen merít a képregényekből, hiszen találhatunk itt egy klasszikus jelmezben feszítő Küklopszot, az X-Men Blackbird névre hallgató sugárhajtású repülőjét, illetve az őrrobot kialakításánál is a képregényekből merítettek a LEGO-nál, és nem a filmből. És, hogy milyen az összhatás? Meglehetősen vegyes.

Figurák szempontjából kifejezetten erősnek tűnik a felhozatal, legalábbis abban az esetben, ha nem rendelkezünk a LEGO 6866-os készlettel, amiben már találkozhattunk Magneto és Rozsomák figurákkal. Erik sokat nem változott azóta, csak a ruhája színein variáltak egy picit (több a lila) a dánok, Rozsomák esetében pedig a klasszikus barna/sárga kosztümöt kapjuk, és ezúttal a maszkja sem maradt ki a csomagból. Vihar korábban még nem szerepelt sehol, és különlegesség, hogy eddig sosem látott köpenyt kapott, illetve vannak a kezéből kicsapó villámok is, habár szerintem ez a megoldás elég gagyira sikeredett. Küklopsz a már említett klasszikus kék ruhájában pompázik, és bár ő sem szerepelt még egyik korábban kiadott készletben sem, mégis ő a legjelentéktelenebb figura az egész csomagban.


AZ ŐRROBOT

A 76022-es készlet mélypontja egyértelműen az őrrobot, ami egészen nevetségesre sikerült. Főleg azoknak fog csalódást okozni, akik a képregényekből ismerik ezeket a mutánsirtó gépezeteket (mint én). Abban a világban ezek a monstrumok félelmetesek és egy 10 emeletes ház méretével vetekszenek. Az X-Menes csomagban viszont kapunk egy csenevész, nem túl részletes robotot, aminek egyedül a feje emlékeztet az eredetire, és a mérete is csak háromszorosa egy normál minifigurának. A színek ugyan passzolnak (a lila eltérő árnyalatai, ahogy a képregényben is), a gépezet hátán még rakéták is találhatóak, a talpán pedig sugárhajtóművek, de az ember egy őrrobot esetében olyan méretre és kidolgozottságra számít, mint amilyen Lex Luthor gépezete volt a LEGO 6862-es készletben. Szerintem sokkal jobban jártunk volna, ha a LEGO nem akarja egy csomagba zsúfolni a robotot és a Blackbird repülőt, hanem megkapjuk őket külön-külön, egy kicsit több figyelmet fordítva a többet érdemlő őrrobotra.

BLACKBIRD

Hiába csalódást keltő a robot, azért nincs veszve minden, hiszen a Blackbird kifejezetten igényesre, és ami még fontosabb, képregényhűre sikeredett. Ugyanaz a forma, ugyanazok a megoldások a szárnyak és a hajtóművek esetében, és még a szín is stimmel. Igazából ez az utóbbi tényező a gép egyetlen problémája, ugyanis a kék/fekete megoldás messziről nézve kissé jellegtelenné varázsolja a járművet, és csak kézben tartva jönnek elő a kifejezetten jól sikerült részletek.

A Blackbird azonban nem csak “makettként” állja meg a helyét, de a játszhatóság terén is, hiszen négy minifigurát is elhelyezhetünk benne, kettőt a pilótafülkében, kettőt pedig a gép hasában, a felnyitható tetőnek köszönhetően. A hátsó utasrészben székek, egy kompjúter, és egy könnyen kivehető szekrény kapott helyet, amiben különböző felszerelések találhatóak (kalapács, csavarkulcs, poroltó). A gép mindkét oldalára egy-egy rakétavető építhető, illetve ez a repülő is rendelkezik a LEGO egyik legújabb fejlesztésével, a rugós kilövővel, amivel két kék sugárnyalábot lőhetünk ki. Ez a Blackbird farában kapott helyet, egy felnyitható ágyúba ágyazva, ami ismét csak egy szépen kidolgozott részlete a repülőnek.


FŐLEG RAJONGÓKNAK

A LEGO 76022-nek megvannak a maga erős és gyenge pontjai. Az őrrobot egyértelműen a csomag leggyengébb része, míg a Blackbird kifejezetten jól sikerült, és bár a minifigurák között felütötte a fejét az ismétlés, azért ezen a téren sem lehet okunk panaszra. Ennek ellenére ezt a készletet főleg Marvel és X-Men rajongóknak ajánlom, ennyi pénzért (kb. 15.000 Ft) ugyanis ennél jóval érdekesebb és jobban kidolgozott szetteket is be lehet szerezni, még a szuperhősös csomagok közül is.

Kommentek: