Horgászat a DayZ-ben

A 0.45.124426-os DayZ frissítés nem csak a vadászat lehetőségét hozta magával, de június közepe óta már pecázni is lehet a játékban. Természetesen a dolog nem úgy működik, hogy találunk egy horgászbotot, és leülünk az első utunkba kerülő vízfelület partjára, hanem ezúttal is keresgélés és némi tárgykészítés előzi meg a feladatot. A posztban nem csak arra fogok kitérni, hogy mire lesz szükség a pecabot elkészítéséhez, de a horgászás folyamatát is bemutatom, és ezúttal sem maradtok videó nélkül. Halak, reszkessetek!

A HORGÁSZBOT HOZZÁVALÓI

A DayZ-ben a horgászbot és a hozzá való csali nem hullik az ölünkbe, így muszáj lesz tárgyak után kajtatnunk, ha szeretnénk kipróbálni a pecázást. Lássuk, hogy pontosan mire van szükség a bot elkészítéséhez, illetve, hogy merre lehet a legegyszerűbben/leggyorsabban összeszedni a hozzávalókat.

 

Összetevők:

 • kötél (Rope)
 • ashwood stick
 • horog (Fising Hook)
 • giliszta (Earthworm)

 

Amire még szükség lesz:

 • balta (Firefighter Axe vagy Splitting Axe)
 • ásó vagy kapa (Shovel vagy Farming Hoe)
 • kés (kitchen knife vagy combat knife)

 

A kötél a damil szerepét tölti be a játékban, és meglehetősen sok helyen fellelhető tárgy. Mindenképpen szupermarketekben és lakóházakban érdemes kutatni utána (sárga téglás és zongorás épületek előnyben), illetve jó eséllyel rábukkanhattok egyre garázsokban vagy a házak mellett található kisebb építményekben is.

Az ashwood stick hatalmas szerencsével akár az erdőkben is található, de sokkal gyorsabban hozzájuthattok, ha fogtok egy baltát és kerestek egy nyírfát. Ilyen fát főleg az iskolaépületek mellett lehet találni, és ha rábukkantok egyre, akkor a baltát kézbe véve csak meg kell közelíteni, és az ilyenkor megjelenő chop firewood opciót addig ismételgetni az akciógomb (F) lenyomásával, amíg a fa ki nem dől. Ha ez megvan, akkor a földön vagy a hátizsákotokban meg fog jelenni az ashwood stick, ami a pecabotunk alapját képezi.

ashwood-stick-fa-dayz

A horog elmaradhatatlan része a horgászbotunknak, viszont nem egy gyakori tárgy, könnyen előfordulhat, hogy ezt az elemet fogjátok a legtovább keresgélni. A tapasztalataim alapján főleg garázsokban bukkan fel, de találkoztam már vele a zongorás házak emeletén is, szóval ezeket a helyeket érdemes átkutatni utána.

A gilisztát találni nem lehet, lényegében ugyanúgy le kell “vadászni”, mint a többi állatot, és ehhez lesz szükségünk ásóra vagy kapára. Ha rendelkezünk bármelyikkel az említett eszközök közül, akkor csak kézbe kell venni őket, és bármilyen füves területre sétálni, és megvárni, míg megjelenik a dig up worms opció. A műveletet ezúttal is az akciógomb lenyomásával végezhetjük el, és vagy találunk gilisztát vagy nem — utóbbi esetben nem kell mást tenni, mint kicsit arrébb sétálni és újra próbálkozni. Egy “merítéssel” négy gilisztát lehet összeszedni, viszont a horgászásnak érdemes legalább három kupaccal, tehát 12 darabbal nekivágni.

A HORGÁSZBOT ELKÉSZÍTÉSE

Ha megvan a felsorolt tárgyak mindegyike, akkor jöhet a pecabot elkészítése. Első körben a kötelet kell kombinálni az ashwood stickkel, és ilyenkor két opció közül választhatunk (Improvised Ashwood Bow vagy Improvised Fishing Rod) — természetesen nekünk most a második lehetőségre van szükségünk, és a kattintást követően meg is van a rögtönzött horgászbotunk. Ha ez megvan, akkor jöhet a giliszta és a horog párosítása, amiből létrejön a csali, amit már rá tudunk rakni a botunkra. Innentől már csak egy tavat vagy egy patakot kell találnunk és indulhat is a horgászat.


HORGÁSSZUNK!

Ha megtaláltuk a megfelelő a helyet a pecázáshoz, akkor kézbe kell venni a csalival felszerelt horgászbotunkat, érdemes átváltani belső nézetbe, és a vizet nézve addig mozogni, míg meg nem jelenik a start fishing lehetőség. Ha ilyenkor megnyomjuk az akciógombot, akkor a karakterünk bedobja a csalit a vízbe és megjelenik egy újabb lehetőség, a check the bait. A csalit az F lenyomásával tudjuk ellenőrizni, és ezt érdemes elég sűrűn ismételgetni, mert csak így fogjuk tudni, hogy van-e kapás. Az akciógomb megnyomását követően a képernyő bal alsó sarkában az alábbi feliratok jelenhetnek meg:

 

 • I sense no movement near the bait (Semmi mozgás)
 • There is some movement near the bait (Valami mozog a csali körül)
 • Something is cautiously examining the bait (Valami kóstolgatja a csalit)
 • Something has just bit the bait! (Kapás!)

 

Az első pár ellenőrzéskor az első felirat jelenik meg, majd kis idő elteltével a másik két üzenet bukkan fel. Ha ez megtörténik, akkor egyre sűrűbben kell nyomkodni az F-et, és ha a piros kapás felirat tűnik fel a képernyőn, akkor az egérgörgővel rögtön váltani kell a Pull Out fukcióra és az akciógomb lenyomásával kirántani a csalit. Ha elég gyorsak vagytok és szerencsétek van, akkor máris kifogtatok egy halat, de az sem elképzelhetetlen, hogy az áldozat elillan a csalival. Ilyenkor újra kukacot kell akasztani a horogra, és jöhet a következő próbálkozás.


HALSÜTÉS

Ha van halunk, akkor még nem vagyunk kész, hiszen a kifogott állat még nem alkalmas a sütésre, előbb ki kell filézni. Ekkor lesz szükségünk a késre, amit csak rá kell húzni a halra és a prepare the fish opcióra kattintva máris kapunk néhány halfilét (raw fish fillet), amit már gond nélkül meg lehet sütni. A tábortűz készítésről egy korábbi posztban már volt szó, az ott leírtak természetesen ugyanúgy alkalmazhatóak a halra, mint a vadhúsra.

Kommentek: