DayZ napló #28: Íjkészítés

A DayZ napló videósorozatban korábban már volt szó az íjkészítésről, de a játékban található íj első változata teljesen használhatatlan volt. Szerencsére a fejlesztők orvosolták ezt a hibát, és ezzel együtt némi változáson is átesett az eszköz. Éppen ezért újra átveszem az íjkészítés mikéntjét, és igyekszem hasznos tanácsokat adni a carftolásához szükséges tárgyak beszerzését és a “fegyver” használatát illetően.

DAYZ ÍJKÉSZÍTÉS

Az DayZ-s íjkészítés alapvetően roppant egyszerű dolog, a bonyodalmat nem is az eszköz összeállítása, hanem az ehhez szükséges tárgyak megszerzése jelenti. Lássuk, hogy pontosan mire lesz szükségünk az elkészítéséhez:

 

  • Ashwood stick
  • kötél (rope)

 

A kötél valószínűleg nem igényel komolyabb magyarázatot, szinte minden településen találkozhatunk vele, csak jó alaposan körbe kell nézni a különböző épületekben. Az Ashwood Stick viszont már macerásabb összetevő, ilyen botot ugyanis csak hatalmas szerencsével lehet találni. Éppen ezért nem is javaslom, hogy keresgéléssel húzzátok az időt, a legokosabb, ha a dolgok elébe mentek, és favágással szereztek egyet.

 

Ez persze nem olyan egyszerű, mint ahogy elsőre hangzik, ugyanis csak egy bizonyos típusú fa (lásd a lenti képen) kivágása után juthatunk Ashwood stickhez. Ilyen fákat leginkább városokban lehet találni, és ha biztosra akartok menni, akkor olyan településen álltok neki a keresésnek, ahol van iskola (lásd a második képet), ugyanis ezek mellett mindig lehet találni ilyen fát, akár többet is.

Ha megvan a fa, akkor szükségetek lesz egy baltára a kivágásához. A “célpontot” baltával a kézben kell megközelíteni, és ha megjelenik a “chop firewood” opció, akkor addig kell ismételgetni a műveletet, míg a fa ki nem dől. Ha ez megtörténik, akkor a hagyományos rönkök mellett Ashwood Stick is található lesz a földön.

 

Ha megvan a kötél és az Ashwood Stick, akkor csak kombinálni kell a kettőt, és máris kész íz íj, illetve jó ha tudjátok, hogy ugyanezen módszerrel készíthettek pecabotot is (erre egy külön bejegyzésben még visszatérünk a későbbiekben). Persze mit ér az íj nyílvesszők nélkül? Semmit. Viszont ezeket nem lehet craftolni, tehát itt elkerülhetetlen, hogy addig barangoljatok, amíg nem találtok egy köteget, amit aztán “betölthettek” az íjba.


AZ ÍJ HASZNÁLATA

Ha megvan az íjunk, és még nyílvesszőket is sikerült szerezni hozzá, akkor már csak a használat van hátra. Hatalmas mázli, hogy a kilőtt vesszőket újra össze lehet szedni, ha tehát ügyesen bántok az íjjal, és van akkora mázlitok, hogy megtaláljátok a kilőtt vesszőket, akkor nem lesz gond az utánpótlással. Amire nagyon kell figyelni, hogy a célzás nem úgy működik, mint a hagyományos fegyverek esetében, tehát ne hagyatkozatok a célzópöttyre, azzal ugyanis semmit nem fogtok eltalálni. A legokosabb, ha célzáskor belső nézetbe váltotok, és úgy tesztek, mint az életben, azaz megpróbáljátok “kiszámolni” az íjvessző kilövését követő ívet. Ha például szeretnétek elejteni egy állatot, akkor mindenképpen felé célozzatok — a lenti videóban erre egy példát is láthattok.

Kommentek: