DayZ napló #25: Vadászat és tábortűz

Februárban már volt szó itt a blogon a DayZ nevű játékról, azóta viszont eltelt majdnem fél év, és ha hiszitek, ha nem, még mindig aktívan nyüstölöm a programot. Jelenleg 250 játékóra környékén (ami már több, mint tíz teljes napot jelent) járok, és a videó készítéssel sem hagytam fel, jelenleg már a 25. epizódnál tart a kommentárral ellátott DayZ napló sorozat. A mostani poszt apropója pedig az, hogy hamarosan érkezik a 0.45-ös patch, ami egy egészen új réteggel bővíti a játékot: megjelenik a vadászat és tábortűz készítés lehetősége, plusz a hússütés is.

A DAYZ ÉS A VADÁSZAT

Maga a vadászat nem nagy kunszt, hiszen az állatok (kecske, szarvasmarha, vaddisznó, szarvas stb.) mesterséges intelligenciája még elég kezdetleges, nem nagyon veszik észre a játékost, könnyű megközelíteni őket, és akár baltával, vagy puszta kézzel is le lehet teríteni őket. Persze a legokosabb, ha valamilyen fegyverrel (puska, pisztoly, számszeríj, íj) állunk neki vadászni, így biztos, hogy még azelőtt kilőhetjük a vadat, hogy az észrevenne minket. Ezzel viszont még csak a feladat felével vagyunk meg, ugyanis az elejtett vadat meg is kell nyúzni, amihez mindenképpen szükséges egy kés — hogy konyhai, vagy katonai, az teljesen mindegy. Ha megvan a kilőtt préda, akkor kézbe kell venni a kést, és a tetemnél meg fog jelenni a Skin and quarter lehetőség, amit az F billentyűvel aktiválhatunk, mire a karakter szépen elvégzi a nyúzást. A végeredmény jó néhány szelet nyers hús, illetve némi bőr, és az utóbbi érdekessége, hogy kötél (rope) hozzáadásával egy bőrhátizsák készíthető belőle.


A DAYZ ÉS A TÁBORTŰZ

A nyers hús ugyan elfogyasztható, azonban ezt nem javaslom senkinek, ugyanis betegséget okoz (amit széntablettával lehet orvosolni), tehát ha szeretnétek megenni a húst, azt előbb meg kell sütni, és ehhez egy tábortűzre lesz szükség. Ennek elkészítése ugyan elsőre macerásnak tűnik, de egyáltalán nem olyan bonyolult feladat ez, a lényeg, hogy a következő cuccok legyenek elérhetőek számotokra:


  • géz vagy rongy
  • gyufa
  • balta
  • csákány


A tábortűz alapja a fireplace kit, amely géz vagy rongy, illetve fadarabok (wooden stick) párosításával hozható létre. Géz főleg az elsősegélycsomagokban található, rongyot pedig pólók vagy pulcsik szétszaggatásából nyerhettek (jobb gomb a cuccon, és tear into rags). Wooden stick sokfelé található, de ha épp nem leltek, akkor nem kell mást tennetek, mint kezetekbe venni egy baltát, keresni egy bokrot, és kivágni, ezt követően máris lesz a művelethez szükséges fadarabotok. Ha párosítottátok a rongyot és a wooden sticket, akkor megvan a fireplace kit, amit le kell helyezni a földre. Ebből még nem lesz tűz, ahhoz szükség lesz farönkökre. Ehhez kézbe kell venni a baltát, keresni egy fát, megvárni míg megjelenik a chop opció, és ezt addig ismételni, míg ki nem dől a fa. Ha ez megvan, akkor a földön, vagy a tárgylistában megjelennek a farönkök, amiket aztán csatolni kell a fireplace kithez. Ezt követően a tűz már begyújtható, de ha húst is szeretnétek sütni, akkor szükségetek lesz kőre.


Követ mindenfelé lehet találni a földön, de ha épp nincs szerencsétek vagy kedvetek keresgélni, akkor ragadjatok csákányt, és keressetek olyan nagyobb sziklákat, amelyeket megközelítve megjelenik a mine rock opció. Ha ez megvan, akkor az F megnyomásával bányásszatok követ, majd az így szerzett sziklákat szintén tegyétek hozzá a fireplace kithez. Ha megvagytok, akkor vegyétek kézbe a gyufát, és a tábortüzet megközelítve megjelenik majd az Ignite opció, amivel begyújtható a tűz. FIGYELEM: figyeljetek oda, hogy ne legyen szél, vagy zárt helyen tartózkodjatok, mert van, hogy a szabadban nem tudjátok meggyújtani a gyufát, és így a tüzet sem.


Ha viszont sikerült életet lehelni a tábortűzbe, akkor az inventoryban megjelenő slotokba bepakolható a nyers hús, ami pár perc alatt megsül (ezt szövegesen és vizuálisan is jelzi a program), és onnantól fogva már gond nélkül fogyasztható a vadakból kinyert elemózsia.


DAYZ NAPLÓ #25: VADÁSZAT ÉS TÁBORTŰZ

FIGYELEM! A fent leírtak (és a videóban látható megoldások) a poszt készültekor még csak az experimental verzióban érhetőek el, a stable változatban csak a 0.45-ös patch érkeztét követően lesznek kipróbálhatóak! Ha kérdésed van ezzel kapcsolatban, akkor várom a kommentek között!

Kommentek: