Birkanyírás (Shave a Sheep) – Lego társasjáték

A Lego egyes készleteiről már jó párszor volt szó itt a Geek Life-on, azonban még egyszer sem emlékeztünk meg a játékgyártó cég 2010-ben debütált új termékcsaládjáról, a Lego társasjátékokról. Nem tévedés, tavaly a dán cég egy egészen új területen próbálta ki magát, és a Lego elemekből összeálló társasjátékok beválthatták a hozzájuk fűzött reményeket, ugyanis ezen poszt írásakor már több, mint egy tucat különböző ilyen készlet emelhető le a játékboltok polcairól. Mi a 2011-es felhozatal egyik tagját, a Birkanyírást (Shave a Sheep – Lego 3845) szereztük be, és a posztunkból most kiderül, hogy mi született a társasjátékok és a Lego építőkockák keresztezéséből.


 

Mi van a dobozban?

Szerencsére a társasok doboza nem követi az átlagos „Lego-trendet”, azaz éppen akkora, amekkorára a tartalomnak szüksége van. A készlet grafikája nagyon jópofára sikeredett, a mi esetünkben igen nagy szerepet játszott abban, hogy a bevizsgálást követően meg is vásároljuk. Maga a doboz egy kis és egy nagy zacskót rejt, ezekben összesen 118 elem kapott helyet, továbbá egy összerakási útmutató, és két játékszabály füzet, nyolc nyelvvel, köztük természetesen a magyarral is.

 

Az első lépések

Ahhoz, hogy játszani tudjunk, természetesen össze kell rakni a játékhoz szükséges figurákat, a kisebbeknek (mert ők is simán beszállhatnak egy partiba) már ez is élmény, főleg, ha meglátják, hogy az elemekből négy birkát és egy farkast lehet építeni (továbbá adott még a birkákra szánt gyapjú, fehér, négy studos kockák képében). Már eleve az remek húzás, hogy a játékhoz szükséges elemeket nekünk kell összeállítani, de ami még ennél is jobb, az a Lego speciális dobókockája, ami többek között igen rugalmas (azaz pattogós) gumiból készült, és akárcsak a játék többi része: összerakható – azaz mi döntjük el, hogy melyik oldalán milyen „lehetőségek” szerepeljenek. Minden oldalon négy piros stud kapott helyet, és ezekre pakolhatjuk rá a különböző színű (fehér, zöld, rózsaszín, szürke) lapos elemeket. A kocka nem csak azért speciális, mert mi rakhatjuk össze, hanem azért is, mert a variálhatóságnak később igen komoly szerepe lesz az „élettartam” kitolásában.

 

A játékmenet

A Birkanyírás pofonegyszerű, lényegében egy gyűjtögetős versenyjáték, ahol arra is lehetőség van, hogy szivassuk a játékostársainkat. A végső cél, hogy minél több gyapjút gyűjtsünk össze – azonban ezt elérni nem könnyű feladat. A játékban minimum kettő, maximum négy fő vehet részt, mindenkinek jut egy csupasz birka, a játéktér közepére pedig behelyezzük az összes gyapjúkockát és a farkast. A szabálykönyv szerint a legfiatalabb játékos kezd, és az óramutató járásával megegyezően kell haladni. Amint egy játékos sorra kerül, dobhat a kockával, amin a következő lehetőségek szerepelnek:

 

FEHÉR: Elvehetsz egy gyapjút a nagy rakásból és felteheted a birkádra.
FEHÉR 2X: Elvehetsz két gyapjút a nagy rakásból és felteheted a birkádra.
ZÖLD: Kicserélheted a birkádat valaki máséra.
SZÜRKE: A farkast ráuszíthatod valaki birkájára, aki így kénytelen lesz visszatenni az összes, a birkán lévő gyapjút a nagy közös halmazba.
RÓZSASZÍN: Lenyírhatod a birkádon lévő gyapjút és elteheted magadnak.

 

A játék addig tart, amíg az összes gyapjú el nem fogy a közösből. Ha ez megtörténik, akkor mindenki még utoljára megnyírhatja a birkáit, és az nyer, akinél a legtöbb kocka van. Játék közben, ha valakinek a birkáján már négy gyapjúkocka van, és 2X-t dob, az már csak egy kockát vehet el, viszont, ha valakire úgy kerül sor, hogy a birkáján öt gyapjúkocka van, akkor még a dobás előtt lenyírhatja a birkáját és elrakhatja a zsákmányát. Azt a gyapjút, amit sikerült lenyírni, már nem veszítheti el a játékos.

 

Tapasztalatok és verdikt

A Birkanyírás egyszerű és szórakoztató játék, fél óra jópofa kikapcsolódás (habár a doboz 15-20 perc játékidőt ír, ennyi idő alatt nekünk sosem sikerült befejezni egy menetet). Ami fontos, hogy legalább hárman legyünk (de a legjobb, ha négyen) egy partihoz, ugyanis két személy számára túl hosszú és monoton a játék. Ami hátrány lehet, hogy a játék az egyszerűségénél fogva több órás elfoglaltságnak nem tökéletes, ugyanis a második vagy harmadik alkalommal már a többi játékos szivatása (birkacsere és farkasuszítás) sem olyan szórakoztató. Ilyenkor jön jól a variálható Lego dobókocka, ugyanis ha már ráuntunk az alap játékmenetre, akkor kitalálhatunk saját szabályokat is, amivel mozgalmasabbá vagy érdekesebbé tehetjük a partinkat – már eleve a szabálykönyv is tartalmaz egy alternatív megoldást, hogy a játékosok könnyebben tudjanak ötletelni.

 

Ami biztos, hogy a Birkanyírás egyaránt szórakoztató kicsik és nagyok számára, vendégségben, nyaraláson és baráti összejöveteleken is nagyszerű kellék lehet (sőt, még a munkahelyi áramszünet átvészelésére is tökéletesen alkalmas), azt a 2500-3000 Ft-os árat, amit a boltokban kérnek érte, bőven megéri.

 

Kommentek: