Assassin’s Creed Liberation HD

Az Assassin’s Creed III Liberation eredetileg a 2012-ben megjelent Assassin’s Creed III testvérjátéka, úgynevezett spinoffja volt, ami kizárólag a Sony hordozható konzoljára, a szintén 2012-ben megjelent PlayStation Vitára lett kiadva. Azóta már tudjuk, hogy a Vita egyáltalán nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és ez valószínűleg kellemetlenül érintette azokat a kiadókat is, akik exkluzív játékokat fejlesztettek a készülékre. Nem tudom pontosan, hogy mennyi fogyhatott a Ubisoft játékából, de valószínűleg nem olyan sok, legalábbis erre enged következtetni, hogy másfél évvel az eredeti játékot követően megérkezett az Assassin’s Creed Liberation HD, méghozzá PC-re Xbox 360-ra és PlayStation 3-ra. A mostani bejegyzésem kifejezetten az asztali számítógépekre szánt változattal foglalkozik.

ASSASSIN’S CREED LIBERATION HD

A játék 2014. január 15-én jelent meg PC-re, X360-ra és PS3-ra, hazánkban egyelőre csak digitális formában lehet megvásárolni (Steam, Uplay, Amazon, G2Play stb.), de január 24-től elérhető lesz a dobozos verzió is, méghozzá nagyjából 5.990 Ft-os áron. Az Assassin’s Creed Liberation HD alapvetően egy port, amit a leköszönő konzolok és a PC-k képességeihez igazítottak, tehát kidolgozottabb környezetet és karaktermodelleket kapunk (akár 1080p-ben), sőt, a fejlesztők állítása szerint hozzányúltak a játékmenethez is, érdekesebbé és változatosabbá téve a ránk váró küldetéseket. Sajnos ez utóbbiról még nem tudok nyilatkozni, ugyanis ezidáig nagyjából egy órát töltöttem a programmal, azonban a portolás minőségét illetően már pozitívabb a helyzet, hiszen két videót és több képet is készítettem a játékból. Habár a programon érződik, hogy az alapanyag eredetileg PS Vitára készült, ettől függetlenül a fejlesztők remek munkát végeztek, már ami a grafikát illeti, hiszen az összkép egész szép, csupán a karakterek mozgása és mimikája fura a legutóbbi nagygépes Assassin’s Creedhez képest. Emellett az irányítás az, ami néha meglepetést okozhat, ugyanis az analóg karokkal végezhető mozgások jóval érzékenyebbek a szokásosnál, ám ehhez viszonylag gyorsan hozzá lehet szokni.

VIDEÓK A PC-S VERZIÓBÓL

Az alábbi videók a játék első 15-20 percéből származnak, így semmilyen spoilert nem tartalmaznak a történettel kapcsolatban, azok is bátran megnézhetik őket, akik egyébként ódzkodnak a különböző gameplay-ek megtekintésétől.

Habár játékmenet szempontjából a Liberation HD tartalmaz újdonságokat a többi Assassin’s Creed epizódhoz képest, ezek az eltérések ezekben a videókban nem feltétlenül érhetőek tetten, az viszont jól látszik, hogy a látvány 1080p-ben is megállja a helyét. Nyilván nem szabad olyan grafikára számítani, mint az AC4: Black Flag esetében, de a vizuális megoldások kifejezetten jól néznek ki ahhoz képest, hogy eredetileg PS Vitára szánták őket.

HA TÖBBRE VAGY KÍVÁNCSI…

Mivel még nem tudtam kellően elmerülni a játékmenetben, így az érdemi változásokról nem tudok nyilatkozni, de azok számára, akik kíváncsiak, hogy nagyjából mit nyújt a Liberation HD a többi AC részhez képest, azoknak ajánlom a 2012-es tesztemet, amiben az eredeti PS Vitás verziót veséztem ki. Eltérések persze lehetnek ehhez képest (például a bugok remélhetőleg már eltűntek…), de forradalmi változások azért nem várhatóak a felújított verzióban. A játék egészéről alkotott véleményemet (a végigjátszást követően) a február 13-án megjelenő 2014/02-es PC Guru magazinban olvashatjátok majd.

Végezetül egy apró érdekesség: ha hinni lehet a steames szivárgásoknak, akkor nem csak az Assassin’s Creed kézi verzióját lesz lehetőségünk nagykonzolon és PC-n is élvezni, de a tavaly megjelent Batman: Arkham Origins Blackgate-et is. Ez a játék Vitára és 3DS-re készült, de a jelek azt mutatják, hogy hamarosan kezünkbe vehetjük majd a HD verziót is. Ha így lesz, természetesen arra is visszatérünk majd egy hasonló poszt keretében.

ASSASSIN’S CREED II LIBERATION HD KÉPGALÉRIA

Kommentek: