Amikor a videojáték fogyaszt

Szinte biztos, hogy mindannyian találkoztunk már az abszolút klasszikusnak tekinthető szülői dörgedelemmel, miszerint „Egész nap csak a gép előtt görnyedsz, mozogj már egy kicsit!”, sőt, az sem kizárt, hogy ezidáig azért nem sikerült rávenni a családot/barátnőt egy Xbox 360 megvételére, mert attól féltettek minket, hogy csak újabb tunya órák várnak ránk egy ilyen masina beszerzését követően. Ennek most vége, hiszen a Kinect megjelenésével nem csak a hagyományos értelemben vett videojátékok, de a (a piacon már egy ideje jelen lévő) fitnesszprogramok evolúciója is megkezdődött. Valódi, hosszútávú, otthoni testedzés egy fitnessbérlet áráért? Igen, ez nyújtja neked a Your Shape Fitness Evolved.


 

Egy dolgot már az elején érdemes leszögezni a Ubisoft mozgásérzékelős programjával kapcsolatban: ez nem egy játék. Vannak benne játékos elemek, lesznek olyan feladatok, amelyek köthetőek a videojátékokhoz, de a finom színekkel dolgozó, letisztult látványvilág ellenére is egy kőkemény fitnesz-programról beszélünk, ahol a kalóriák égetésén van a fő hangsúly. A Fitness Evolved használata közben jó esetben vér nem, de verejték az bizony lesz bőven.

 

A program az indítást követően felméri a játékost: megadunk pár alapadatot (nő vagy férfi, stb.), a Kinect beszkenneli a testet, méghozzá hihetetlen részletességgel (csontozat, végtaghosszúság, egyebek), aztán néhány alapfeladat elvégeztét követően a Fitness Evolved máris tisztában van a kondíciónkkal és indulhat az edzés. A „bemelegítést követően” a gép az alkatunk alapján felajánl egy egyéni edzéstervet, de ezt figyelmen kívül hagyva válogathatunk az alapból elérhető testedző funkciók közül is. Figyelem! A program tényleg azoknak készült, akik a konzoluk segítségével szeretnének fittebbek, izmosabbak, esetleg karcsúbbak lenni. Attól, hogy a testmozgást a nappaliban végezzük, a feladat nem lesz sem könnyebb sem egyszerűbb egy konditerem-látogatásnál.

 

Hol kezdjem?

A menüben a játék három nagyobb lehetőséget kínál nekünk a testedzésre: activties, classes és vannak a minijátékok – ez utóbbiak amellett, hogy tényleg megdolgoztatják az embert (van box, taposás, egyensúlyozás és hullahopp), szórakoztatóak is, és ha csak pár percet akarunk mozgással tölteni, akkor mindenképpen ezeket érdemes elindítani. Az Activities részleg már jóval komolyabb és időigényesebb terület, hiszen az ide tartozó gyakorlatokkal már kifejezetten egy adott célra koncentrálhatunk. Dagaszthatunk ilyen-olyan izomcsoportokat, hogy jól nézzünk ki a strandon, rámehetünk a kilók leadására a tökéletes testtömeg index érdekében, sőt, a hölgyek találhatnak olyan edzésprogramokat, amelyek lelkiismeretes teljesítését követően már nyugodtan lehet majd testhezálló rucikat viselni, illetve van speciális összeállítás olyan friss anyukáknak, akik szeretnék visszanyerni az áldott állapot előtti alakjukat.

 

A Classes az Activites-hez hasonlóan komoly testmozgást biztosít, ugyanis ezen menüpont alatt különböző stílusokkal ismerkedhetünk meg, így beállítottságtól függően választhatunk a nyugodtabb jóga vagy a mozgalmasabb tai-ci között, de végigcsinálhatunk akár egy komoly kardioprogrammal kiegészített klasszikus fitnesz órát is. Ez így leírva még igen kellemesen hangzik, de arra tényleg fel kell készülni, hogy egy közel fél órás tai-ci edzés komolyan megizzasztja az embert, szóval a feladatokhoz a Kinect mellett egy jókora adag elszántságra is szükségünk lesz. A nehézség természetesen a teljesítményünktől függően változik, így a kihívás és az edzés hosszú távon is adott, sőt, egészen egyedi edzéstervet is készíthetünk magunknak, akár hetekre előre, igaz, ennek beállítására csak a program webes felületén van lehetőség. Viszont ha már ott vagyunk az interneten, akkor megnézhetjük a barátaink statisztikáit és mindenféle kihívásokat is összehozhatunk, és versenyezhetünk, hogy kinek sikerül hamarabb teljesíteni a kitűzött célokat.

 

Tökéletes mozdulatok

A Your Shape: Fitness Evolved nem csak a felkínált edzések, azaz a tartalom frontján példaértékű, de a kivitelezésben és technikai háttérben is maximumon teljesít. A grafika minimalista és ízléses, könnyen átlátható és informatív, az elégetett kalóriákat jelző mutató (a lányok legnagyobb örömére) például mindig szem előtt van. Ugyanígy a játékos és a személyi edző megjelenítése is kiváló, a mozgás lekövetése szintén rendben van, még a minimális (a Kinecten amúgy teljesen megszokott) lag ellenére is, és a virtuális trénerünk hangja is el van találva, még a legmegerőltetőbb gyakorlatok közepette sem idegesített minket (tudniillik az edzőnk folyamatosan kommentálja a gyakorlatokat és a teljesítményünket).

 

Ami viszont a látványnál és a hangnál sokkal fontosabb, az a Kinect szenzor, és annak az érzékelése, ami az előző számunkban bemutatott Dance Centralhoz hasonlóan lényegében tökéletesen működik. A program azonnal felismeri a játékost, és a bevezetésnél elvégzett szkennelésnek köszönhetően minden megmozdulásunkat gond nélkül „látja”, ami azt is jelenti, hogy kamu mozdulatokkal nem nagyon lehet átverni a szenzort. Habár a csalásnak ennél a „játéknál” tényleg semmi értelme, a Kinect érzékenysége azért mindenképpen pozitív tényező, ugyanis ennek köszönhetően a program azonnal képes tájékoztatni minket, ha esetleg a testtartásunk nem megfelelő, ha az egyes feladatokat nem pontosan, túl gyorsan, vagy túl lassan hajtottuk végre. A Your Shape színek segítségével kommunikál velünk, ha tehát az avatarunk valamelyik testrészén vörös színek jelennek meg, akkor tudni fogjuk, hogy valamilyen módon korrigálnunk kell a mozdulatainkat.

 

A konzol a tested őre

Régen a konzolok a kanapén punnyadást jelképezték, a Wii megjelenésével azonban már jóval árnyaltabb lett a kép, és 2010-ben már nem csak játékgépként, nem csak szórakoztató központként tekinthetünk ezekre a masinákra (Wii, PS3, X360), hanem valódi többfunkciós készülékként, amelyek mára már nem csak szellemi, de testi kikapcsolódást is nyújtanak. A Your Shape: Fitness Evolved már nem szimpla játék, hanem virtuális személyi edző, amit bárki használhat a családból, ha egy kicsit szeretné formába hozni magát. A Ubisoft programja egy kiválóan összerakott komoly fitnesz csomag, ami kitűnő társ lehet az egészségükkel foglalkozó, kellő elszántsággal és határozott célokkal rendelkező játékosok számára.

Kommentek: