A tíz legjobb Xbox Live Arcade játék

Ismét vendégszerző a blogon, ezúttal Wilson osztja meg veletek a Top 10-es listáját az Xbox Live Arcade kínálatából. Az Xbox Live az Xbox 360 megjelenése óta hetente ontja magából az arcade játékokat. A repertoár már 375 tételnél (!) jár, ami önmagában is hihetetlen eredmény, hát még ha azt is hozzávesszük, hogy ebből minimum 50 igazán remek, mondhatni kihagyhatatlan játék. Éppen ezért nagyon nehéz a 10 legjobbat megtalálni, mert mindenki találhat fogást rajtuk a saját ízlésének megfelelően. Az alábbi lista ennek köszönhetően teljes egészében szubjektív, de talán irányt tud mutatni egy mennyiségben és minőségben is egyaránt kiegyensúlyozott piactéren.


 

10. Rez HD (800 pont)

A Rez HD az a játék, amely már a nevével is vonzza a pipafüstös sznobságot, hiszen már a Dreamcastes eredeti is megosztotta a közönséget, de higgyetek nekünk: a Rez igenis jó, megkerülhetetlen klasszikus, amely HD felbontás és kibővített tartalom mellett legalább annyira kötelezően megvásárolandó tétel, mint vagy a Dreamcastos, vagy a PS2-es port. SHUMP (Shoot ‘Em Up) egy számítógép belsejében, a wireframe világban, ráadásul a megközelíthetetlenül jó soundtrack ütemére. Legyél sznob te is!

 

9. Monday Night Combat (1200 pont)

Adná magát, hogy ha online multiplayer FPS-t keres az ember az arcade kínálatban, akkor rögtön a Battlefield 1943-ra kell lecsapnia, ami valahol igaz is, de mi mégis a Monday Night Combatot ajánljuk. Elvégre kis csapat ambiciózus játékáról van szó, ami egyszerre másolja a Team Fortress-t, a modern TPS-eket és a Tower Defense stílust, ezek keverése pedig nem is sikerülhetett volna ennél jobbra. Magányosan annyira nem élvezet küzdeni a gigászi pénzgolyóbis lezúzásáért, de pár barát oldalán nincs jobb multiplayer játék a Live Arcade-en a Monday Night Combatnál!

 

8. Deathspank (1200 pont)

Bár a hack’n slash stílust a nemrég megjelent Torchlight konzolon is le stipi-stopizta magának, de a Deathspank előbb jött és történet-központúsága miatt talán jobb is. Elég csak annyit mondani, hogy a sztorit a legendás Ron Gilbert írta, a Deathspank világában pedig akad olyan feladat, ahol szó szerint a sz*rt is ki kell verni egy unikornisból. Őrült, elmebeteg és valami brutálisan vicces kaland egy eszement világban egy annál is eszementebb főhőssel — a második részt is kéretik a kosárba tenni!

 

7. Monkey Island 2 SE (800 pont)

Sajnos kalandjátékból konzolon továbbra is nagyon kevés van, de ami akad, az legalább klasszikus. Például minden idők egyik legjobb sorozatának, a Monkey Island második részének remake-je, újrarajzolt grafikával, teljes szinkronnal és kontroller-barát irányítással. Nem lehet rosszat mondani az ME-ről, hiszen történelmi jelentőségű címről van szó, ami majdnem két évtizeddel a megjelenése után is legalább annyira vicces és tökéletes, mint mikor elsőként látta az ember!

 

6. Space Invaders: Infinity Gene (800 pont)

A lista talán legkeményvonalasabb játéka: leírhatatlanul gyönyörű a maga totálisan minimalista, a retro, a modernizmus és az absztrakt között ingázó stílusával, könyörtelenül nehéz a nyolcvanas éveket idéző véletlenszerűségével és elképesztően zseniális az evolúciós játékmenetével. Hiszen a hetvenes évek klasszikusát parádésan gondolja újra — az Infinity Gene-ben minden egyes szint egy új lépcső az evolúciós létrán. A legeleje leginkább a hetvenes évek SHUMP-ját és a kultikus Space Invaderst idézi, aztán feltűnik a szabad mozgás, bővül a fegyverarzenál, a pályán megjelennek a színek, sőt, sokszor még a játéktér is 3D-be vált. Ráadásul az Infinity Gene még hihetetlenül tartalmas is, már maga a fő játékmód is hosszú, de ott van még mellette legalább 99 extra pálya is, amit aztán tényleg embert próbáló feladat leküzdeni.

 

5. Bionic Commando (800 pont)/Shadow Complex (1200 pont)

Ez az, amikor muszáj kicsit csalni, mert ez a két játék egyszerűen nem maradhat le a listáról, de nincs amit le lehetne tuszkolni a 10-es fogatból az egyik kedvéért. Ezért egyszerűbb, ha egybefogjuk: a Bionic Commando azoknak okoz majd tökéletes órákat, akik a nyolcvanas évek hangulatára és könnyedségére vágynak (na nem az irányításban, mert azt bizony szokni kell), a Shadow Complex pedig egy modern Metroid szerű akciójáték, erősen bugyuta történettel, de remek akcióval és hihetetlenül szép látvánnyal!

 

4. Braid (800 pont)

Biztos, hogy nem most fogjuk eldönteni, vajon a játékok között akad-e művészetnek nevezhető tétel, de az biztos, hogy ha ilyen vitára kerülne sor, a Braid lenne az egyik első érv, amit elő lehetne húzni. Nehéz szavakkal leírni, hogy a Braid mennyire pazarul néz ki és hogy milyen szívbemarkolóan gyönyörű a zenéje — na meg a végtelenül egyszerű, mégis bődületesen jó története, ami tényleg képes percekre szavak nélkül hagyni. És persze a nehézségi szint is, a Braid messze az egyik legtöbb fejtörést okozó arcade játék, de senkit se rémisszen meg a kihívás: minden másodperc küszködés és idegeskedés megéri!

 

3. Lara Croft and the Guardian of Light (1200 pont)

Az ember nem is gondolná, mennyire nehéz igazán tartalmas és igazán jó kooperatív játékot találni az arcade kínálatban: hosszú órák kutatása és hosszú napok próbálgatása után az érdemleges játékok listája maximum két-három nevet tartalmazhat, de a Lara Croft GOL mindenképp az első helyen, nagy öles betűkkel kell, hogy szerepeljen. Nem csak mert messze a legszebb arcade játék, de azért is, mert az egyik legtartalmasabb — a történet már önmagában legalább két estét felemészt, ráadásul a Lara Croft játékmenetétől gyökeresen eltérő, felülnézetes logikai-akciójáték mind single-ben, mind co-opban teljesen eltérő feladványokat kínál, így a kétszeri végigjátszás már adott. Annál pedig nincs jobb érzés, mikor a legjobb barát mellett próbál az ember boldogulni egy-egy katakomba mélyén!

 

2. Full House Poker (800 pont)

A Full House Poker a lista legfrissebb címe, hiszen 2011. márciusának közepén jelent meg, ezért nem feltétlenül tűnhet hitelesnek, hogy már most a legjobb tízben, sőt, a dobogón van — pedig a FHP-ről bátran ki lehet mondani, hogy a jelenlegi legjobb konzolos pókerjáték. Igaz, nem mutatja százalékosítva a körök végén az egyes játékosok nyerési esélyeit és nagy póker-almanach sincs mögötte, viszont a hihetetlenül barátságos, avatar-központú körítés, az élénk színek, a pörgős meccsek és a folyamatosan, hivatalos időpontokhoz kötött, szó szerint több száz fő részvételével zajló tornák, na meg a teljesen testre szabható kártyalapok, asztalok, díszek és avatar-cuccok miatt mégis a legkönnyebben fogyasztható és a leggyorsabban megtanulható pókerjáték, ami csak a kínálatban megtalálható.

 

1. Pacman CE DX (800 pont)

Könnyű lenne legyintve továbblapozni azzal, hogy a Pacman ósdi, divatjamúlt lelet a nyolcvanas évekből, de ez téves állítás lenne. A főszereplő, az ellenfelek és a játékszabályok ugyan tényleg változatlanok, de a CE DX annyira modern, amennyire csak lehet. A neonfények övezte játéktér, a bődületes tempó, az alapvető Pacman játékmechanikát felbolygató “vonatozás”, a szellemek zsinórban való felfalása és az azok üldözési vágyának szándékos kiváltása, valamint az elképesztően sok pálya és a létező összes fontosabb (!) Pacman skin miatt a CE DX nem csak a legjobb Pacman, de a legjobb arcade játék is. Fiataloknak, veteránoknak, fiúknak és lányoknak egyaránt – ott kell lennie minden képzeletbeli arcade polcon!

 

Ahogy a poszt elején is említettük, a lista abszolút szubjektív. Ha csak részben, vagy egyáltalán nem értesz egyet a listával, akkor nosza, ragad meg a billentyűzetet és a kommentek között oszd meg velünk a te kedvenceidet, és ha van egy kis időd, akkor indokold is meg, hogy miért ők kerültek be a személyes Top 10-edbe.

 

Figyelem! Sajnálatos módon a Top 10-es listánkon szereplő játékok nem mindegyik érhető el a magyar Xbox Live-on — legalábbis egyelőre.

Kommentek: