A kockajátékok nyomában

A héten jelent (2011. május 13.) meg a Lego Pirates of the Caribbean: The Video Game, amit ezúttal is a Traveller’s Tales névre hallgató fejlesztőcsapat készített. Az első ilyen jellegű játékuk (Lego Star Wars: The Video Game) 2005. márciusában jelent meg, s az elmúlt hat évben nyolc újabb verzió látott napvilágot. Ezeket veszem most szépen sorra.


 

Lego Star Wars: The Video Game

Megjelenés: 2005
Kiadó: Eidos, LucasArts
Platformok: Game Boy Advance, PC, PlayStation 2, Xbox, Nintendo GameCube, Mac OS X

A Lego cég 1999-ben adta ki az első hivatalos Star Wars készletét, a 7140-es X-Winget, mégis hat évet kellett várni, mire a brit Traveller’s Tales megvásárolta a jogokat a játékkészítéshez — érdekesség, hogy egyedül ez a cég rendelkezik a játékkészítés jogával (leszámítva magát a Lego céget), így ha bárki Lego-kockás videojátékot szeretne kiadni, muszáj a Traveller’s Taleshez fordulnia. A TT első akció-kalandjátéka (ami természetesen nem az első Lego videojáték) 2005. tavaszán látta meg a napvilágot, és az akkor éppen aktuális, második Star Wars trilógia három epizódját dolgozta fel. A fejlesztőcsapat ezzel a játékkal fektette le a “franchise” alapjait: minifigura szereplők, részben Lego-elemekből felépülő pályák, rombolás és gyűjtögetés, humoros átvezetők, egyszerű logikai feladványok, 2 fős kooperatív mód, sztorimód és “free play”, ahol a játékos maga választhatja ki a (játék során már megnyitott) karakterét, így a korábban elérhetetlen és titkos pályarészletek is felfedezhetővé válnak. A játék megjelent több konzolra, Windowsra és Mac OS X-re is, és a konzolos verziókból több, mint hatmillió darabot értékesítettek világszerte.

 

Lego Star Wars II: The Original Trilogy

Megjelenés: 2006
Kiadó: LucasArts, TT Games
Platformok: PC, Mac OS X, Xbox, GameCube, PlayStation 2, Game Boy Advance, Nintendo DS, PlayStation Portable, Xbox 360, Mobilverzió

A második rész egy évvel a Lego Star Wars megjelenése után került a boltok polcaira, 2006. szeptemberében. A rövid fejlesztési időnek “köszönhetően” az eredeti trilógiát (Episode IV-VI.) feldolgozó második rész technikailag nem nagyon fejlődött az elődjéhez képest, de ez a legszőrösebb szívű játékkritikusokon kívül senkit nem érdekelt, ugyanis az Original Trilogy a játékosok körében legalább akkora siket lett, mint az elődje, 7 milliónál is több példányt adtak el belőle, igaz, ez a rész már megjelent az akkoriban újnak számító Xbox 360-ra, PSP-re és Nintendo DS-re is.

 

Lego Star Wars: The Complete Saga

Megjelenés: 2007
Kiadó: LucasArts
Platformok: Nintendo DS, PlayStation 3, Wii, Xbox 360, PC

Valójában nem “különálló” rész, hiszen az első két epizódot foglalja magába, megjelenését leginkább az indokolta, hogy mindkét rész elérhető legyen a 2007-ben aktuális konzolokra, úgymint az Xbox 360, a PS3, Wii és a DS. A játék természetesen szinte semmiben nem különbözött az elődöktől, leszámítva néhány átdizájnolt pályát és extra küldetést, amelyek egy része ki lett vágva az eredeti programokból. Hiába a felmelegített pite esete, a játékot minden szempontból érdemes volt kiadni, hiszen több, mint 11 millió darabot értékesítettek belőle a fentebb említett platformokon. Érdekesség, hogy ebben a verzióban megnyitható karakterként szerepelt Indiana Jones, promócióként a következő Lego videojátékhoz…

 

Lego Indiana Jones: The Original Adventures

Megjelenés: 2008
Kiadó: LucasArts
Platformok: Nintendo DS, PC, Mac OS X, PlayStation 2, PlayStation 3, PSP, Wii, Xbox 360

Látván a Star Wars Lego készletek hatalmas sikerét, a Lego és a Lucasfilm 2007-ben újabb megállapodást kötött egy másik sikeres franchise kocka formába öntéséről, elindult a Lego Indiana Jones szekere. Ha pedig egy üzlet beindul, akkor nincs megállás, és a valódi játékok mellett természetesen érkezett a videojáték is. Három évvel az első Lego Star Wars után a fejlesztők tovább turbózták a grafikát, a karakterek szebbek és a pályák kidolgozása is részletesebb, mint korábban. A játékmenet nem változott jelentősen, habár számos új elem is helyet kapott az Indy-s epizódban. A karakterek ezúttal már felvehettek tárgyakat (üvegek, kardok, lőfegyverek) is, amelyek fegyverként is használhatóak a pályákon. Megjelent továbbá a filmekből ismerős karakterek fóbiája (kígyóktól, pókoktól, patkányoktól), amelyek helyenként szinte teljesen megbénítják az egyes szereplőket, sőt, egészen új harci mozdulatokkal is találkozhattunk. A játék – ahogy a cím is mutatja – az eredeti trilógiát dolgozta fel, és visszautalásként az SW: Complete Sagára, ebben az epizódban bónusz karakterként megnyithattuk Han Solo-t is. A játék 2008 nyarán jelent meg és több, mint tízmillió kelt el belőle.

 

Lego Batman: The Video Game

Megjelenés: 2008
Kiadó: Warner Bros. Interactive
Platformok: PC, Nintendo DS, PlayStation 2, PlayStation 3, PSP, Wii, Xbox 360, Mac OS X, Mobilverzió

2008-ban nem csak a Lego Indiana Jones jelent meg a Traveller’s Tales fejlesztésében, hanem a szintén létező Lego figurák alapján készült Lego Batman: The Video Game is. Ezen játék már több elemben eltér a korábbi verzióktól, főleg a sztorit illetően, ugyanis a történet már nem egy korábban ismert cselekményt játszat velünk végig. Amíg a Star Wars és az Indiana Jones a filmeket dolgozta fel, addig a Lego Batman teljesen eredeti sztorival jelentkezett, és a játéknak nincs semmi köze a Denevérember filmekhez. Az egyes pályákon főleg Batmant, Robint, Batgirlt és Nightwinget irányítjuk, s, hogy ne legyen túl monoton a játékélmény, különböző speciális ruhák segítségével adhatunk újabb és újabb tulajdonságokat a karaktereknek, illetve járművek segítségével játszhatunk földön, vízen és levegőben is. A Batmanes verzió újdonsága továbbá, hogy a történetet végigjátszhatjuk a hősök, majd a gonoszok (Riddler, Penguin, Joker) szemszögéből is. A Lego Batman 2008 őszén került a boltokba és hiába volt ez az ötödik hasonló Lego játék, a siker töretlen, hiszen közel 10 millió fogyott Batman legós kalandjaiból.

 

Lego Indiana Jones 2: The Adventure Continues

Megjelenés: 2009
Kiadó: LucasArts
Platformok: Wii, Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo DS, PSP, Mac OS X, PC

A Lego franchise hihetetlen sikerét az első Lego Indy kiadását egy évvel követő második rész törte meg. Ezen az epizódon érződött először igazán a rókabőr szaga, és a játékosok/rajongók nemtetszését mi sem bizonyítja jobban, hogy a megjelent platformokon kevesebb, mint négymillió darab fogyott ebből a részből. A legnagyobb “baj” egyértelműen a sztorival volt, ugyanis csak a Kristálykoponya királyságából nem lehetett volna egy kellően hosszú játékot készíteni, így a fejlesztők ismét az eredeti trilógiához nyúltak és onnan is emeltek át epizódokat — ez a következetlenség nem igazán tett jót a programnak, habár nem az előző Indy játék pályái lettek átdolgozva, a játék nem tudta lemosni magáról azt a bélyeget, hogy a kiadó csak egy újabb bőrt akart lehúzni a hihetetlenül népszerű szériáról. Ezen pedig már az sem segített, hogy ebben a verzióban a játékosok kaptak pályaszerkesztőt, illetve némi reformon esett át a kooperatív mód is, ugyanis (végre) megjelent az osztottképernyős megoldás, így a két játékos karakterei végre el is távolodhattak egymástól.

 

Lego Harry Potter: Years 1-4

Megjelenés: 2010
Kiadó: Warner Bros. Interactive
Platformok: PC, Nintendo DS, Wii, PlayStation 3, PSP, Xbox 360, iOS, Mac OS X, Onlive

A Lego Indy 2 csúfos leszereplése nem tett jót a Traveller’s Tales féle Lego franchise megítélésének. A hetedik játék hiába épült a mind a mai napig hihetetlen népszerűségnek örvendő Harry Potter világ köré, az eladási adatokon ez sem segített, hiszen az értékesített példányok nem lépték át még az ötmilliós darabszámot sem. Mindezek mellett érdekes, hogy csak 9 évvel a hivatalos Lego készletek megjelenése után készült videojáték a Harry Potter témából — ha hamarabb lát napvilágot, nagy valószínűséggel sokkal nagyobb siker lehetett volna. Habár a játékmenet nem változott az öt évvel korábbi első Star Warshoz képest, mégis számos kellemes újítás kapott helyet ebben a verzióban. A Harry Potter világhoz híven nagy szerepet kapott a varázslás, a bájitalok keverése, új játékmenetbeli kihívások (segítség a tanulóknak) is színesítették a pályákat, sőt, lehetőség volt arra is, hogy ideiglenesen átalakítsuk a karaktereinket olyan (már korábban megnyitott) figurákká, akikre éppen szükségünk lehet. A játék a Harry Potter könyvek első négy részét dolgozta fel, 2010. nyarán jelent meg és szinte biztos, hogy előbb-utóbb (leghamarabb 2012-ben) érkezik majd a folytatás is…

 

Lego Star Wars III: The Clone Wars

Megjelenés: 2011
Kiadó: LucasArts
Platformok: PC, Nintendo DS, Nintendo 3DS, PlayStation 3, PSP, Xbox 360, Wii

Hiába a drasztikusan csökkenő eladások, a Lego franchise-ba tartozó játékok fejlesztése még így is jó üzlet, ugyanis 2011-ben két újabb játék jelent meg a Traveller’s Talestől. Az első az egykoron hihetetlen népszerűségnek örvendő Star Wars játékok harmadik része, amely egyrészt az Episode II-t és a rajzfilmként hódító klónháborúkat vette alapul. Az alaprecept most sem változott, három nagyobb sztorit játszhatunk végig, azonban akadnak újdonságok is, úgymint egy egyszerű területfoglalós stratégiai rész, ahol a játékos egy klónhadsereggel hódíthat meg egy bolygót, illetve vannak egészen új, űrjárműves részek is. Ezen felül történt némi változás a sztorimódban is, a szereplők ezúttal már elszakadhatnak egymástól, teljesen különböző helyszíneken kalandozhatnak, és ha az ember egyedül játszik, akkor válaszhat, hogy melyik szereplővel kíván játszani. A Lego Star Wars III márciusban jelent meg, 7 platformra és ezidáig nagyjából 1,7 millió darabot adtak el belőle.

 

Lego Pirates of the Caribbean: The Video Game

Megjelenés: 2011
Kiadó: Disney Interactive
Platformok: PC, Nintendo DS, Nintendo 3DS, Wii, PlayStation 3, PSP, Xbox 360

A Traveller’s Tales féle Lego franchise legújabb darabja, amely nagyjából egyidőben érkezett a hivatalos Karib-tenger kalózais Lego készletekkel, illetve kicsit megelőzte a hamarosan bemutatásra kerülő negyedik mozifilmet. A játék különlegessége, hogy mind a négy részt végigjátszhatjuk benne, és érdekes módon hiába ez a kilencedik játék ugyanazzal a játékmechanikával, a fejlesztők szinte semmit nem változtattak az eredeti recepten. Egy-két apró újdonság persze található ebben az epizódban is, úgymint Jack Sparrow varázslatos iránytűje, illetve, hogy ezúttal már a víz alatt is kalandozhatunk, így már nem jár azonnal halállal, ha a kicsit nedvesebb pályarészekkel érintkezünk, sőt, lehetőségünk lesz a Fekete Gyöngy és a Bolygó Hollandi navigálására is. A megjelenés dátuma május 13., tehát ha valaki szeretne a kalózokkal bohóckodni, akkor már semmi nem állhatja az útját…

 

Érdekesség, hogy a Traveller’s Tales az évek során nem csak ezeket a Lego címeket hozta tető alá, készítettek egy direkt legós változatot a műanyaghangszeres Rock Band partyjátékhoz, illetve van egy Nintendo DS exkluzív sorozatuk, a Lego Battles, aminek az első epizódja 2009-ben jelent meg, és még idén elkészül a Ninjagos változat is. A cég egyébként eddig minden adaptált Lego családot videojátékka formált, leszámítva a Spider-Man és a Prince of Perisa készleteket. Persze ez nem azt jelenti, hogy a jövőben ez nem fog változni…

 

Melyik a kedvenced a Traveller’s Tales Lego játékai közül?

Nézd meg a szavazás jelenlegi állását.

Kommentek: